Veliki Brat vas posmatra i u svemiru

Ko još uvek ne zna šta je reality-show, neka se pod hitno informiše! Ma znate valjda šta je to… Recimo, zatvore neke likove u kuću i 24 časa dnevno ih snimaju kamerama, pri čemu se sve to uživo prenosi preko Interneta i pripremaju se specijalne TV-emisije u kojima gledaoci zadovoljavaju svoje voajerske sklonosti, posmatrajući stvarne ljude u stvarnim situacijama. Trumanov šou. E, ta vrsta emisija i zabave je poslednjih godina ekstremno popularna i mnoge svetske televizije stalno smišljaju varijacije na tu temu, ne bi li povećale gledanost i rejting. I, uglavnom, uspevaju u tome.

Najpoznatiji primer ovakvog programa je projekat Big Brother („Veliki Brat“ u prevodu – setite se Orvelove „1984.“), koji se „odomaćio“ u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, skandinavskim zemljama i SAD, produkujući čitav niz varijacija na temu u ogromnom broju zemalja. Učesnici šou-programa su zatvoreni u kuću na više nedelja (u Velikoj Britaniji 6), gledaoci ih posmatraju i svake nedelje glasaju za najmanje simpatičnog lika koji iz igre ispada. Onaj ko ostane zadnji u kući, pokupi veliku novčanu nagradu (u Velikoj Britaniji 70.000 funti, a u Americi i još više). Novost: Big Brother se seli u kosmos!

Nemačka kompanija Brainpool TV je rezervisala mesta na Internacionalnoj svemirskoj stanici „Alpha“, koja kruži u Zemljinoj orbiti, i planira da 2002. godine tamo pošalje sedmoro takmičara. Cena, prava sitnica – karta za putovanje do stanice košta 17 miliona funti! Takmičari će da otputuju do odredišta u ruskoj raketi „Sojuz“, ali će pre toga morati da prođu rigorozne pripreme i treninge. Naravno, interesenata će biti itekako mnogo, pa se planira čitav niz testova i kvizova kojima će se odabrati buduća posada.

Radni naziv ovog projekta je Space Commander, i u Nemačkoj je već počelo neformalno nadmetanje TV-kuća koje se bore za ekskluzivna prava prikazivanja. Interesovanje je ogromno, a i ogromne su sume u pitanju. Brainpool TV je, inače, jedna od najmoćnijih kompanija na tržištu zabave u Nemačkoj, a ugovor o rezervisanju mesta za učesnike šou-programa je potpisala sa svemirskom agencijom Astrium.

Zanimaju vas ovakvi projekti i televizijske emisije? Pročitajte još i:

  • Da li seks izlazi iz mode?
  • Razvod pred kamerama
  • Šta sve ljudi neće da urade za šaku dolara!

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.