Verovanja: Ne sadite ih u svom dvorištu, ovo drveće donosi smrt i izaziva strah!

Evo koje biljke, odnosno drveće, bi trebalo da izbegavate u svojoj blizini.

Bagrem

Bagrem nije dobro drvo i zato ne treba da bude blizu kuće. Neki narodi su bagrem zvali nerod (bez roda). Kalemljenje bagrema je skrnavljenje.

Breza

Veruje se da je breza prokleto drvo jer su Isusa Krista šibali brezovim granama. Od ovog drveta su pravili metle.

Brekinja

Slično, veruje se da je Isus šiban granjem ovog drveća, pa je reč o još jednom ukletnom drvetu. Plodovi se nikada ne jedu sveži, a samo drvo se ne seče, niti se njime loži vatra. Ko bi odsekao brekinju, kažu stari, razboleo bi se, ili ukočio, ili naprasno umro. Ako se neka grana sama odlomi, od tog drveta se prave jarmovi, ili čunovi za razboj.

Zova

Kod starih Slovena, a i kod nekih drugih naroda, zova je demonsko drvo. Kora, list, cvet i plod imaju primenu u narodnoj medicini. Na osušenom drvetu zove, zimi, raste lekovita pečurka poznata pod imenom Judino uvo.

Orah

Orasi su sastavni deo postavke na stolu za Badnji dan i Božić. Reč je o drvetu koje je izazivalo veliko poštovanje, ali i strah kod naših starih.

Verovalo se da nije dobro imati orah u blizini kuće, kako zbog žila koje mogu da sruše dom, tako i zbog senke koja pada na kuću, a za koju se verovalo da predviđa smrt.

Slično, nije dobro da sedite u hladovini orahovog drveta.

Tuja

Tuja se sadila po grobljima i daleko od kuće, jer je otrovna. Kada se nalazi na okućnici, utiče loše na decu i ona često obolevaju, a da ni sami ne znamo od čega, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.