Vidimo se kod rupe broj 10

Igrate li golf? To je jedan od sportova čija popularnost traje vekovima, i to sasvim uspešno. Samo ime golf nije poteklo od izraza Gentlemen only, ladies forbidden, što su citirali neki ljubitelji ove igre. Pretpostavlja se ipak da reč golf potiče od reči – kolf, koja je iz starog škotskog dijalekta, u kom je značila – klub. Od 16. veka reč golf se odomaćila i od tada je u upotrebi. Kako i kada je golf nastao?

Prema nekim istorijskim podacima, za golf se znalo još u drevnom Rimu. Igra koja je podsećala na današnji golf igrala se uz pomoć drvenih štapova kojima je udarana lopta napravljena od tvrdog materijala. Međutim, svi znamo da je kolevka golfa, bar onog koga mi danas poznajemo, bila Škotska. Sredinom 15. veka, to jest 1457. godine, kralj Džejms Drugi od Škotske promovisao je i pravila ove igre. Škoti su osmislili osnovu golfa, a ona se bazirala na udaranju lopte i njenom pomeranju od startne rupe do poslednje sa što manje udaraca. Tako su i u Škotskoj počeli da se osnivaju prvi golf klubovi. U decenijama i vekovima koji su usledili stvarana su nova pravila i menjana stara. Tako je razvijana ova igra koja je veoma brzo osvojila ne samo Škote već i čitav svet.

Princip i pravila po kojima se golf igra zvanično su prvi put zapisani 1744. godine u Edinburgu. U 17. veku golf je osvojio i uzdržane Engleze. Vrlo brzo su počeli da se održavaju turniri, a samim tim proglašavaju i najbolji igrači, a 1860. godine održano je i Otvoreno prvenstvo Velike Britanije u golfu, na kome su učestvovali i amateri i profesionalci.

Ljubav prema ovoj igri prenosi se i na novi kontinent. Prvi golf klub u Severnoj Americi osnovan je 1873. godine, dok je 1888. godine otvoren i jedan od najstarijih golf klubova u SAD – čuveni „Sveti Endru“.

Prve igre u Americi, Kanadi i Engleskoj igrane su na tri rupe. U decenijama koje su usledile broj rupa na terenima za golf je povećan, i to prvo na šest, a zatim na devet, pa na 12. Pred kraj 19. veka broj rupa je povećan na 18, a to sve zbog povećanja napetosti igre i dinamičnosti. To pravilo održalo se i do današnjih dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.