U trendu

Zašto je zadnja kockica čokolade najslađa?

Sigurno vam se bar jednom dogodilo da dok radite ili jedete nešto što volite, tek na kraju tog iskustva shvatite koliko je to iskustvo zapravo bilo dobro.

Naučnici to upoređuju sa zadnjom kockicom čokolade.

Poslednja kockica čokolade je najboljeg ukusa jer kada znamo da se nešto bliži kraju, više uživamo u tome.
Istraživanje sa Univerziteta u Mičigenu je pokazalo da tek na kraju pozitivnog iskustva shvatimo koliko je bilo dobro zapravo.
U ovom istraživanju volonteri su bili 52 studenata. Podelili su ih u dve grupe.

Svaki student je morao pojesti 5 malih čokoladica različitog ukusa i to u različitom redosledu.

Jednu grupu su upozorili na čokoladu koja je bila zadnja u nizu, dok drugu grupu nisu upozorili.
Svaki student, koji je bio upozoren da mu je to zadnja čokoladica, je baš tu zadnju ocenio kao najbolju.

Onima, koji nisu bili upozoreni, najbolja čokolada im je bila ona najboljeg ukusa, nevezano na redosled kojim su ih jeli.
Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Psichological Science, ukazuju na to da na kraju pozitivnog iskustva želimo izvući ono najbolje iz njega, kako bismo još uvek u njemu uživali, te nam se zato čini da je kraj pozitivnog iskustva zaista najbolji.
Psiholozi „ekfekat zadnjeg“ takođe upoređuju sa zadnjim poljupcem pre odlaska, na primer, dugo putovanje. Taj zadnji poljubac je emotivniji i lepši samo zato što znate da je zadnji.
Bilo kako bilo, probajte u prvoj kockici čokolade uživati podjednakim intenzitetom kao i u onoj zadnjoj jer, morate priznati, najbolje bi bilo kada nam ne bi trebao kraj kako bismo shvatili koliko je nešto stvarno bilo dobro.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike