Zeleno srce Italije

Ukoliko se spremate da u kasno leto ili u rano proleće proputujete kroz Umbriju, otkrićete na najbolji način lepotu i izvornost njenog nezaboravnog pejzaža. Raznolikosti ovog regiona ogledaju se i u originalnim kulinarskim specijalitetima.

Dozvolite da vas osvoji Umbrija, regija koja leži južno od Toskane i koja je podjednako slikovita. Čuveni gradovi poput Peruđe, Asizija ili Orvijeta pozivaju vas da tumarate i uživate. Usput će vam se pružiti prilika da otkrijete i bezbroj malih gostoljubivih sela i gradića. Srednjovekovni gradovi kao Norčija oduševljavaju posetioce iz čitavog sveta. U Umbriji je nešto mirnije nego u Toskani, ali je podjednako lepo. Umbrija je ime koje prijatno odzvanja u ušima. Tu može štošta da se otkrije, na primer, lepi drevni gradovi, ljupka sela, umetnost i kultura. Uz veoma ukusnu kuhinju i vrhunska vina svaki dan može se pretvoriti u pravi praznik.

Buon apetito uz ribu iz jezera Trasimeno, domaći hleb od maslina i – ukoliko tražite nešto sasvim posebno i fino – nezaobilazne tartufe. Na visoravni Piano Grande uzgaja se sočivo iz Kastelučija, izuzetno ukusna sorta; obavezno se raspitajte za recept za njegovu pripremu. Tartufi predstavljaju belo zlato Umbrije. Izuzetno retku i skupu vrstu podzemnih gljiva otkrivaju posebno obučeni psi.

Svinjsko meso se naročito ceni u seoskim sredinama Umbrije. Odmah iza njega je ovčje meso, pa divljač i golubovi, kao i guščetina ili pačetina pripremljena na specijalni način. Ako volite pikantne vrste kobasica, možete ih probati na svakom mestu, i to uz svež hleb. U okolnim brdima oko grada Norčije ima rebaraca i kobasica sa pomenutim čuvenim sočivom iz Kastelučija. To sočivo je tako ukusno da prilikom procesa kuvanja nimalo ne gubi na kvalitetu i aromi.

Južna Umbrija je poznata i po raznovrsnoj pripremi sveže testenine – sa svežim tartufima, na šta su domaćini naročito ponosni, sa ukusnim sugom, ili jedinstvenim hlebom sa maslinama i belim lukom, uglavnom, nema granica mašti. Ko voli da degustira ove fine umbrijske specijalitete, neizostavno mora da proba barem čašu odličnih vina iz Montefalka, Orvijeta ili Torđijana, a uz bogovsku kapljicu mnogo lakše se stvaraju nova prijateljstva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.