Znak večne ljubavi

Prsten kao ukras, ali i svojevrsni simbol vernosti i dugovečne ljubavi žene nose već više hiljada godina. Običaj da se prilikom venčanja daruje burma star je gotovo koliko i čovek, a pretpostavlja se da je stavljanje venčanog prstena na ruku supružnika prvi put obavljeno daleko u prošlosti, u starom Egiptu. Muškarci su, međutim, u milenijumima koji su iza nas odolevali običaju da nose na prstu znak da su venčani. Dok su pripadnice lepšeg pola sa ponosom vekovima nosile venčani prsten na ruci, dotle su njihovi supružnici izbegavali da na ovaj način, javno, ukazuju na činjenicu da su u braku.

Da li je uzrok tome bila sumnja u ljubav i vernost prema supruzi, želja da se javno ne otkriva činjenica da su zauvek vezani za jednu osobu, ili su se muškarci jednostavno vekovima užasavali da na ruci nose nakit, koji je oduvek bio ženski simbol, do danas nije utvrđeno.

Prema nekim istorijskim podacima, prve burme na prstu muškarca pojavile su se tek u Drugom svetskom ratu. Tada su vojnici počeli da nose prsten na ruci i da na taj način skreću pažnju na svoj bračni status. Pretpostavlja se da je to više bilo zbog eventualnih povlastica u vidu slobodnih dana ili poseta supruga, koje su dobijali u slučaju da su oženjeni, nego zbog želje da javno pokazuju da su venčani. Ipak, negde u to doba američki vojnici su se sve češće odlučivali da nose burme i da na taj način objave činjenicu da su u braku.

U godinama koje su usledile sve više muškaraca odlučivalo je da stavi venčani prsten na ruku i da tako jasno ukaže na to da ima suprugu. Istraživači pretpostavljaju da je za sve češću pojavu burme na prstu pripadnika jačeg pola odgovorna ravnopravnost među polovima, koja je poslednjih decenija prošlog veka bila sve vidljivija. Uglavnom, moderni muškarci se lakše i češće odlučuju da stave burmu na ruku i slobodno pokažu celom svetu da su venčani. Verovatno je emancipacija žena uticala na taj stav, jer je teško objasniti supruzi zbog čega njen izabranik ne želi da nosi venčani prsten.

Poslednjih decenija i juveliri su posvetili više pažnje ovom svojevrsnom simbolu večne ljubavi pa je za pripadnike jačeg pola dizajnirano na hiljade burmi koje svojim izgledom ne podsećaju na žensku burmu. Danas se u zlatarama mogu naći venčani prsteni od belog i žutog zlata, ali i od drugih materijala, koji svojim izgledom ne umanjuju muževnost muškaraca i jako lepo izgledaju.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike