U trendu

10 prirodnih lekova protiv depresije

Predlažemo vam nekoliko prirodnih i univerzalnih načina da pobedite depresivno stanje!

Depresija je mentalno stanje koje najčešće uzrokuje veliki stres, potisnute emocije i moderan i užurban način života koji često nije kompatibilan sa našom genetskom evolucijom, piše Lovesensa.

Nema svaki čovek sposobnost da prevaziđe današnji tempo stresnog života. Loša ishrana, socijalna izolovanost, nedostatak sna, previše obaveza i manja izloženost sunčevih zraka, samo su neki od uzroka depresivnog raspoloženja.

Predlažemo vam nekoliko prirodnih i univerzalnih načina da pobedite depresivno stanje:

1. Bavite se fizičkom aktivnošću, vežbajte, hodajte i na ovaj način podstaknite ličenje endorfina – hormona sreće.

Depresija nije prolazno neraspoloženje ili osećaj tuge zbog neke situacije, već ozbiljno psihičko stanje koje treba da se leči!

2. Koristite svežu i neobrađenu hranu, voće i povrće. Konzumirajte namirnice koje su bogate omega 3 masnim kiselinama.

3. Sunčeva svetlost i svež vazduh. Provedite više vremena u prirodi i na Suncu. Na taj način obezbeđujete organizmu dovoljnu dozu vitamina D.

4. San značajno utiče na raspoloženje. Osobe koje malo spavaju imaju veći rizik od depresije.

5. Opuštanje, meditacija, joga – ove tehnike pomažu da prepoznate šta nosite u sebi, šta izaziva tugu, nezadovoljstvo, bezvoljnost i depresiju. Takođe, oslobađaju vas stresa i stvaraju prostor za prijatna osećanja.

6. Druženja sa dragim ljudima. Provodite više vremena sa prijateljima, ali uživo, a ne preko društvenih mreža.

7. Životinje su sjajni terapeuti koji u nama izazivaju pozitivna osećanja. Razmislite, možda vam je potreban kućni ljubimac.

8. Kantarion je alternativni lek za depresivno raspoloženje.

Ne morate svoj stil života promeniti preko noći, ali ukolio se depresivno stanje ponavlja, pokušajte dan za danom, da polako menjate svoje navike. Na primer, jedan dan odlučite da odete u šetnju, drugi dan meditirajte, trećeg jedite samo svežu hranu, četvrtog se vidite sa prijateljima… Korak po korak, polako ćete usvojiti zdraviji način života koji smnajuje rizik od depresije i podstiče vas a živite srećno i zdravo.

Napomena: Ako kod sebe primećujete simptome depresije, važno je da se odmah konsultujete sa stručnjakom!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.