najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Depresija i gledanje televizije

Preterano gledanje televizije povezano je sa depresivnim raspoloženjem. Iako neki tvrde da je gledanje televizije bezopasna zavisnost, autor studije Yoon Hi Sung navodi drugačije mišljenje.

Studija je istraživala više od 300 ljudi, starosti od 18 do 29 godina, i ispitivala njihovo raspoloženje i njihove navike u vezi sa gledanjem televizije – usamljeniji i depresivniji ljudi više su vremena provodili uz televiziju u nadi da će da se odvojiti od svojih negativnih osećanja.

Smatra se da fizički umor, preterana gojaznost i drugi zdravstveni problemi takođe mogu biti povezani sa pretaranim gledanjem televizije i da to treba da predstavlja razlog za zabrinutost. Kada “opijeno” gledanje televizije uzme maha, gledaoci mogu da zanemare svoj rad, obaveze i svoje odnose sa drugim ljudima. Zato Sung navodi da istraživanje predstavlja korak ka utvrđivanju medijskog i i društvenog fenomena.

Studija će biti predstavljena na godišnjem sastanku Međunarodnog udruženja u Portoriku krajem maja, a rezultati sastanka smatraće se preliminarnim objavljivanjem u godišnjem časopisu.

Napomene

Rezultati studije deluju sasvim logično:

  • osobe koje se osećaju depresivno dosta su usamljene
  • depresivne osobe dosta vremena provode pored televizora
  • dosta vremena pored televizora zamara, a „ne donosi rezultate“
  • osobe koje dosta sede pored televizora obično dosta jedu i grickaju, pa postaju gojazne, što pospešuje depresiju
  • previše sedenja škodi zdravlju, što je povezano sa depresijom
  • uz gledanje televizije obično idu alkoholna pića (najčešće pivo), što negativno utiče na zdravlje, odnosno „opet povećava depresiju“…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike