Depresija i gledanje televizije

Preterano gledanje televizije povezano je sa depresivnim raspoloženjem. Iako neki tvrde da je gledanje televizije bezopasna zavisnost, autor studije Yoon Hi Sung navodi drugačije mišljenje.

Foto: Wilkernet/Pixabay.com

Foto: Wilkernet/Pixabay.com

Studija je istraživala više od 300 ljudi, starosti od 18 do 29 godina, i ispitivala njihovo raspoloženje i njihove navike u vezi sa gledanjem televizije – usamljeniji i depresivniji ljudi više su vremena provodili uz televiziju u nadi da će da se odvojiti od svojih negativnih osećanja.

Smatra se da fizički umor, preterana gojaznost i drugi zdravstveni problemi takođe mogu biti povezani sa pretaranim gledanjem televizije i da to treba da predstavlja razlog za zabrinutost. Kada “opijeno” gledanje televizije uzme maha, gledaoci mogu da zanemare svoj rad, obaveze i svoje odnose sa drugim ljudima. Zato Sung navodi da istraživanje predstavlja korak ka utvrđivanju medijskog i i društvenog fenomena.

Studija će biti predstavljena na godišnjem sastanku Međunarodnog udruženja u Portoriku krajem maja, a rezultati sastanka smatraće se preliminarnim objavljivanjem u godišnjem časopisu.

Napomene

Rezultati studije deluju sasvim logično:

  • osobe koje se osećaju depresivno dosta su usamljene
  • depresivne osobe dosta vremena provode pored televizora
  • dosta vremena pored televizora zamara, a „ne donosi rezultate“
  • osobe koje dosta sede pored televizora obično dosta jedu i grickaju, pa postaju gojazne, što pospešuje depresiju
  • previše sedenja škodi zdravlju, što je povezano sa depresijom
  • uz gledanje televizije obično idu alkoholna pića (najčešće pivo), što negativno utiče na zdravlje, odnosno „opet povećava depresiju“…

Ostavite komentar

Ostavite komentar