najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Depresija i PMS

Prema nekim procenama, žene imaju duplo veću šansu da razviju kliničku depresiju u odnosu na muškarce, a svaka četvrta žena barem jednom u toku svog života pati od depresije.
Priroda depresije kod žena
Depresija je relativno ozbiljan i uporan poremećaj razpoloženja koji često kod žena izaziva osećanje besa, beznađa, bespomoćnosti i bezvrednosti. Često je prate blagi do umereni simptomi apatije, slabog apetita, poremećaja sna, osećanja bezvrednosti i brzog umaranja.
Šta povećava rizik od depresije kod žena?
Faktori koji povećavaju rizik od depresije kod žena uključuju reproduktivne, genetske i druge biološke faktore, zatim interpersonalne faktore i određene psihološke karakteristike pojedinca. Pored toga, žene koje rade i podižu decu, kao i samohrane majke, češće su pod stresom, što može izazvati simptome depresije, dok neke žene mogu patiti i od postporođajne depresije.
U ostale faktore koji povećavaju rizik od depresije kod žena spadaju:

 • porodična istorija poremećaja raspoloženja
 • istorija poremećaja raspoloženja u ranim reproduktivnim godinama
 • gubitak roditelja pre 10 godina starosti
 • gubitak socijalne podrške sistema ili mogućnost takvog gubitka
 • izloženost psihološkom i socijalnom stresu: gubitak posla, odvajanje od parnera ili razvod
 • fizičko ili seksualno zlostavljanje u detinjstvu
 • upotreba određenih lekova

Po čemu se depresija kod žena razlikuje od depresije kod muškaraca?
Razlikuje se na nekoliko načina:

 • Depresija kod žena može doći ranije, duže traje, ima veće šanse da se ponovi, više je nego verovatno da će biti povezana sa stresnim životnim događajima.
 • Žene imaju veću verovatnoću da iskuse osećaj krivice i pokušaj samoubistva, iako one zapravo ređe vrše samoubistvo od muškaraca.
 • Depresija je kod žena u većoj meri povezana sa anksioznim poremećajima, posebno s panikom i simptomima fobija, kao i poremećaja u ishrani.
 • Depresivne žene ređe zloupotrebljavaju alkohol i drogu.

Kako se PMS i PMDP odražavaju na depresiju kod žena?
Čak tri od četiri žene doživljava predmenstrualni sindrom ili PMS. PMS je poremećaj koji karakterišu emotivni i fizički simptomi koji osciliraju u intenzitetu od jednog menstrualnog ciklusa do narednog. Žene u dvadesetim i tridesetim godinama najčešće su pogođene PMS-om. Oko 3 do 5% žena doživljava predmenstrualni disforični poremećaj ili PMDP. To je težak oblik PMS-a, obeležen veoma emotivnim i fizičkim simptomima koji obično postaju izraženiji sedam do 10 dana pre početka menstruacije.
Ovi problemi su poslednjih godina priznati kao važni uzroci tegoba i promena u ponašanju kod žena. Iako precizna veza između PMS-a i PMDP-a sa depresijom još uvek nije jasna, smatra se da su mogući faktori hemijske promene u mozgu i promenljivi nivoi hormona.
Kako se leče PMS i PMDP?
Mnoge žene koje pate od depresije, zajedno sa PMS-om ili PMDP-om, mogu napredovati uz pomoć vežbi i meditacije. Za osobe sa teškim simptomima od pomoći mogu biti lekovi, individualna ili grupna psihoterapija, kao i stres menadžment.
Za lečenje depresije povezane sa PMS-om i PMDP-om treba se konsultovati sa: ginekologom, odabranim lekarom ili preko njih potražiti pomoć lekara specijaliste. Postoje razne metode i načini lečenja, uključujući i lekove kao što su sedativi, antidepresivi i psihoterapije. Žene (devojke) koje uzimaju antidepresivne lekove treba da budu pažljivo praćenje od strane stručnjaka.
Pomoć porodice u rešavanju problema i porodična terapija mogu biti od velike pomoći ukoliko stres u porodici doprinosi depresiji.

1 komentar
 1. Nikola

  Biljni dodaci Kantarion je zajednički biljni dodatak koji predlažemo za liječenje depresije. Koristi se u medicinske svrhe u drugim dijelovima svijeta već hiljadama godina. Meditacija i joga Meditacija se ponekad opisuje kao izmenjeno stanje svijesti. To vam može pomoći da se opustite, što pomaže kod depresije. Joga je dio meditacije, sa specifičnim pozama tijela i tehnikama disanja. Ona također pomaže da se opustite. Masažna terapija Većina terapija dodirom se zasnivaju na ideji da su um i tijelo međusobno povezani; vaše fizičko zdravlje i emocionalno blagostanje su usko vezani. Kada je vaše tijelo opušteno, vaš se um može fokusirati bolje na zdravlje, smamanjenje depresije i sveukupno blagostanje. Tu su i navodi da vježbe uma / tijela, koriste različite vrste dijelova tijela i doprinose boljoj figuri što može povećati osjećaj smirenosti. Vježba Različiti oblici vježbanja mogu smanjiti stres, opustiti vas i pomoći ukloniti simptome depresije. Vježba također može poboljšati vašu energiju, ravnotežu i fleksibilnost. U principu, to je sigurno efikasan i jednostavan način da poboljšate svoje zdravlje. Posavjetujte se sa svojim doktorom prije nego probate nešto novo ili pojačate svoj nivo aktivnosti. Izvor: alternativnizivot.tk

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike