U trendu

Fizički problemi usled depresije

Iako se depresija pre svega dovodi u vezu sa emotivnim stanjem ličnosti, ne treba nikako zanemariti ni onu drugu stranu depresije – fizičku. Veliki broj osoba koje pate od depresije pati i od drugih fizičkih simptoma, od kojih je većina hronične prirode.
Glavobolje
Glavobolja je veoma česta pojava kod osoba koje pate od depresije. Ukoliko ste već nekad imali problema sa migrenama, u velikom broju slučajeva one postaju još bolnije i nepodnošljivije kada naiđu depresivni trenuci.
Bol u leđima
Ako su deo vaše istorije bolesti i bolovi u leđima, znajte da će oni u trenucima kada vas obuzme depresija biti dodatno pojačani.
Bol u mišićima i zglobovima
S obzirom na to da se bolovi nastali u ovim predelima tretiraju kao hronični, depresija će ih samo učiniti još intenzivnijim i težim za podnošenje.
Bol u grudima
Logično je da, ukoliko osetite bol u grudima, istoga trenutka posetite lekara specijalistu. Naime, bol u ovom predelu može biti indikator ozbiljnijih srčanih problema. A depresija kao takva može dodatno doprineti intenzitetu osećaja nelagodnosti, koji je povezan sa bolom u grudima.
Problemi sa organima za varenje
Usled uticaja depresije, možete osetiti blagu nelagodnost u stomaku ili mučninu. Takođe, možete imati problema i sa dijarejom ili hroničnom konstipacijom (zatvor).
Umor i malaksalost
Bez obzira na to koliko u toku noći spavali, usled depresije ćete se uvek osećati umorno i slomljeno. Kao posledica toga, ustajanje u jutarnjim časovima biće izuzetno otežano, a ponekad se činiti i nemoguće.
Loš san
Obično osobe koje imaju problema sa depresijom ne spavaju onako kako bi trebalo. Jedan broj budi se previše rano ili ima poteškoće pri uspavljivanju. Pojedine depresivne osobe spavaju duže i više nego što je normalno.
Gubitak apetita i težine
Pojedinci usled depresije u potpunosti izgube apetit i sa njim i kilograme. Neke osobe pak žude za samo određenom vrstom hrane, poput ugljenih hidrata, i tako odlaze u drugu krajnost gomilanjem suvišnih kilograma.
Vrtoglavice
Budući da ovaj fizički simptom prati i mnoga druga stanja, većina ljudi koji inače pate od depresije nikad zapravo ne zatraži stručnu pomoć. Štaviše, velikom broju lekara promaknu ovakvi očigledni simptomi.
Kako lečiti i sprečiti
U određenim slučajevima lečenje depresije terapijom ili lekovima, ili kombinacijom i jednog i drugog, izlečiće fizičke simptome. Sve fizičke simptome obavezno prijavite svom lekaru i nemojte kretati od pretpostavke da će sami od sebe nestati, jer to neće biti tako. S obzirom na to da bol i depresija idu jedno sa drugim, u određenim trenucima će ublažavanje bola imati umirujući efkeat i na samu depresiju. U ostale tehnike lečenja koje pomažu prilikom ublažavanja bola spadaju i posebno orijentisane terapije, kao što je kognitivno-bihejvioristička, koje vas mogu naučiti kako da se bolje nosite sa bolom i ostalim simptomima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)