U trendu

Izlečite depresiju prirodnim putem

Iako su terapije i lekovi ključni za kontrolu depresije, postoji puno toga što možete sami uraditi i na taj način joj se uspešno odupreti. Promene u opštem ponašanju i navikama, kada je reč o fizičkim aktivnostima, ishrani i životnom stilu – mogu biti jako efikasan način da se prirodnim putem izborite sa depresijom.
Unošenje novina i promena u životni stil predstavlja jako bitan deo celokupnog procesa lečenja – ističe dr Jan Kuk – direktor jednog od istraživačkih programa koji se bavi proučavanjem depresije na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu. Kuk naglašava da prirodni načini za lečenje depresije mogu biti jako efikasni kada su u pitanju blaži oblici ovog poremećaja.
Što se tiče težih oblika depresije, prirodni načini mogu još više doprineti već ustanovljenim načinima lečenja i time samo dodatno povećati njihovu efikasnost. Kada lekovi i terapije nisu dovoljni, lečenje depresije prirodnim putem i promenom životnog stila – osobe koje pate od ovog poremećaja može izvesti na pravi put do potpunog izlečenja.
"Na psihičkom nivou, borba protiv depresije je nalik ratu koji se vodi iz dana u dan, a ne samo tokom nekoliko nedelja ili meseci, dok lekovi i terapije ne počnu stvarno da deluju", ističe prof. dr Din F. Mekinon sa Odseka za psihijatriju Džon Hopkins bolnice u Baltimoru.
Koliko god neverovatno zvučalo, postoje stvari i mere koje možete preduzeti, a koje će vam pomoći da se osećate mnogo bolje.
Odredite sebi svakodnevnu rutinu koje ćete se pridržavati i tako lečiti depresiju prirodnim putem.
Ukoliko ste depresivni, ono što vam je preko potrebno jeste rutina. Naime, depresija, kao ozbiljan poremećaj, može loše uticati na organizaciju vašeg celokupnog života i lišiti ga smisla, a dalji nedostatak reda može vašu depresiju učiniti samo težom. Odredite sebi svakodnevnu rutinu koja vam omogućava da kontrolišete svaki svoj dan, jer se pouzdano zna da nedostatak kontrole i gubitak tog osećaja samo čini da se ljudi osećaju loše.
Evo nekoliko saveta o tome šta treba uključiti u svakodnevni raspored kako biste se prirodnim putem borili protiv depresije.
Fizičke aktivnosti i vežbanje
Istraživanje je pokazalo da fizička aktivnost može pozitivno uticati na opšte raspoloženje, a pri tom nije neophodno otrčati maraton da bi se osetio napredak. Vrsta vežbi nije bitna, već samo treba biti aktivan, navode eksperti.
Ishrana
Kada je o ishrani reč, ne postoji zapravo nijedan poseban režim ishrane koji leči depresiju, ali dokazano je izuzetno pozitivno dejstvo zdrave hrane i zdravog načina ishrane. Zdrava ishrana je jako bitan činilac u pokušaju da se izlečite od depresije. Ono što gotovo svi eksperti ističu jeste da bez dobre i zdrave ishrane, sami lekovi protiv depresije ne mogu biti efikasni.
San
Dok s jedne strane problemi sa snom jesu simptomi depresije, oni mogu i samu depresiju učiniti gorom i težom. Neke osobe koje pate od depresije spavaju preterano dugo; druge pak pate od insomnije. Bilo kako bilo, neophodno je preduzeti nešto povodom toga. A ležanje u krevetu i primoravanje sebe na san jednostavno neće pomoći. Zato je jedan od prirodnih načina za rešavanje ovog problema i problema depresije uopšte – učiniti dan što ispunjenijim. Takođe je jako poželjno odlaženje u krevet i ustajanje iz kreveta u tačno određeno vreme, kao i izbegavanje popodnevne dremke. Iz spavaće sobe treba odstraniti sve ono što bi moglo da vas bez razloga drži budnim: televizor, kompjuter…
Ciljevi
Kako biste sebi što više pomogli tokom samolečenja, bitno je da ispunite sve ciljeve koje sebi postavite. Najbitnije je da postavite sebi realne ciljeve koje stvarno možete ispuniti u toku dana. Lista od 20 stavki nikako vam neće biti od pomoći. Ukoliko imate problema sa postavljanjem ciljeva, stručnjaci preporučuju saradnju sa terapeutom, članom porodice ili prijateljem, jer se pokazalo da to daje efekta.
Opuštanje
Nemojte polaziti od pretpostavke da se zabavne ili opuštajuće stvari dešavaju same od sebe. Jedini način da ih učinite mogućim jeste da ih prethodno isplanirate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.