U trendu

Jedan mineral lek je za umor, depresiju i slabu koncentraciju

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, više od tri milijarde ljudi u svetu živi u zemljama gde vlada nedostatak joda. Pored magnezijuma i selena, jod je jedan od minerala kojeg najviše nedostaje u našem organizmu.

Jod je veoma važan mineral za pravilan rad štitne žlezde, a samim tim i funkcionisanje našeg organizma u celosti. Posledice nedostatka joda mogu biti umor, depresija, slaba koncentracija. Takođe nedostatak joda može dovesti i do usporavanja metabolizma i samim tim nagomilavanja kilograma. Treba znati i to da je jod odličan za detoksikaciju organizma.

Službena preporučena dnevna doza iznosi 150 μg (mikrograma), no ta je doza mnogo manja od onih koje koristi alternativna medicina.

Jedan od dokaza da su mnogostruko veće količine joda sigurne jeste podatak da su Japanci među najzdravijim narodima na svetu. Oni u proseku konzumiraju oko 13 miligrama joda dnevno, što je oko 80 puta više od preporučenih doza.

Smatra se da  zbog toga mogu zahvaliti i na činjenici da su među najinteligentnijim narodima sveta. Jedan od najlakših načina da dobijete dovoljne količine joda jeste da koristite jodiranu so i jedete hranu bogatu jodom. Najbogatiji izvori joda su alge, ananas, artičoke, šparoge, morska riba i kuhinjska so.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.