Kad su očevi posle rođenja deteta u – depresiji

U zabludi ste ukoliko mislite da detetov dolazak na svet može uticati depresivno samo na žene. Ista situacija, ali s drugačijim posledicama, može da se dogodi i očevima. Naravno, razlika je u tome što depresivna stanja kod žena nakon porođaja mogu negativno uticati na budući normalan psihički razvoj bebe. Međutim, da li je takvo ponašanje dozvoljeno i muškarcima, ili se od njih očekuje da u tom trenutku preuzmu na sebe sve odgovornosti i ne pokažu nikakvu psihofizičku slabost?

Dakle, da li eventualna promena očevog ponašanja može da utiče negativno na razvoj novorođenčeta? Promene raspoloženja uslovljene spoljašnjim faktorima (poslovne obaveze na prvom mestu) dozvoljene su i gotovo normalne u svakodnevici, ali padanje u duboku depresiju? Koje su moguće posledice koje se zbog depresivnog roditeljstva mogu javiti kod dece? Na prvom mestu možemo govoriti o emotivnim problemima, a zatim o problemima s ponašanjem u vidu hiperaktivnosti. S obzirom na polnu određenost, muška depresija će se više odraziti na sinove nego na ćerke, dok je kod postporođajne depresije žena negativna posledica jednako otvorena i za dečake i za devojčice.

Bilo kako bilo, čin rođenja jednog novog bića neizostavno ostavlja posledice na novopečene roditelje. U brakovima koji su skladni i počivaju na ljubavi i poverenju, ovakve situacije nisu nerešiv problem. Razgovor, strpljenje i želja da stvari budu što bolje pre ili kasnije rezultiraće uspehom. Za jednu novostvorenu porodicu najlošiji je nedostatak komunikacije posle rođenja deteta. To je razlog zbog kojeg će se depresija samo još više javljati i manifestovati dalekosežnim posledicama. Trudite se da budete otvoreni u svemu, jer samo na taj način možete adekvatno odgajiti svoje dete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.