U trendu

Kantarion kao antidepresiv

Kantarion je od davnina svuda u svetu poznata lekovita biljka. Danas su veoma popularni biljni preparati na bazi kantariona. Pored toga što imaju različitu primenu u lečenju bolesti i tegoba, preparati od kantarinoa koriste se i u terapiji depresije.

Pa ipak, nova studija iz Australije navodi da prirodno nije uvek i sigurno. Koristeći različite izveštaje o terapijama kantarionom, istraživači su otkrili neželjene reakcije slične onima koje se javljaju usled upotrebe antidepresiva fluoksetina (prozak): anksioznost, napadi panike, vrtoglavica, mučnina i problemi sa krvnim pritiskom.

Istraživanja pokazuju da kantarion može olakšati blagu do umerenu depresiju, ali je problem u tome što ljudi, verujući da prirodnim preparatom rešavaju sve probleme, stvaraju sebi rizik za veće probleme. Istraživanja pokazuju i da preparati sa oznakom prirodno ili biljno u sebi sadrže sastojke koji mogu imati loš uticaj na naš organizam, a medicinski radnici upozoravaju na moguće komplikacije kada se kantarion koristi sa nekim drugim lekovima.

Pogrešno je mišljenje da je sve što se nalazi u prodavnicama zdrave hrane totalno bezopasno i sigurno za naš organizam. Nedostatak svesti kod ljudi još uvek je veliki problem.

U mnogim zemljama dijetetski suplementi ne moraju proći bezbedonosnu i efikasnu proveru kvaliteta pre nego se nađu na tržištu. Oslanjanje na svest kompanija za proizvodnju zdrave hrane do sada se nije pokazalo kao pouzdano i na visokom nivou. Sadržaj suplemenata u mnogim proizvodima uglavnom je neregulisan, a samim tim i rizičan.

Istraživanja

Istraživači su bazirali svoje nalaze na osnovu izveštaja lekara u Nacinalnoj agenciji za sigurnost lekova u Australiji. Između 2000. i 2013. godine bilo je 84 izveštaja o neželjenim reakcijama na kantarion i 447 izveštaja o neželjenim reakcijama na antidepresive. Pošto su to dobrovoljni izveštaji, pretpostavlja se da je u oba slučaja broj mnogo veći, naročito u slučaju kantariona, jer se biljka ne smatra vrstom droge.

Važno je da lekar odredi pravu terapiju depresije. Najviše brine interakcija kantariona sa lekovima koja osoba redovno uzima. Biljka kantarion može ublažiti efikasnost: kontraceptivnih pilula, lekova za krvni pritisak, za HIV i rak. Takođe, može biti i u interakciji sa antidepresivima, jer povećava nivo serotonina u mozgu, što može dovesti do serotoninskog sindroma, čiji su simptomi konfuzija, proliv, premor i pad telesne temperature. Postoje i neželjeni efekti same biljke: kožni osip uz izloženost sunčevoj svetlosti.

Istraživanje upozorava na neophodnosti medicinskog nadzora prilikom korišćenja kantariona zajedno sa drugim lekovima. Predlaže se i upozorenje na etiketama proizvoda koji sadrže kantarion o interakciji sa određenim lekovima.

Zaključak

Potrebna je mnogo bolja informisanost i lekara i pacijenata o upotrebi kantariona. Podsećamo vas da je kantarion veoma jaka biljka koja u preteranim količinama ili u sadejstvu sa nekim lekovima može imati i neželjena dejstva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)