U trendu

Kako izbeći prazničnu melanholiju?

Praznici su vreme sreće, radosti, odmora i zabavnih proslava provedenih sa porodicom i prijateljima, ali ne uvek i ne za svakoga.

Za mnoge, praznici su daleko ispod ovih očekivanja, što može dovesti do povećanog stresa, blage depresije i osećanja anksioznosti.

Ovu emotivnu reakciju stručnjaci nazivaju „praznična melanholija“.

Kako razmišljate o prazničnoj melanholiji, možda se sećate praznika koji vas je ostavio sa osećanjima koja nisu baš bila praznična – posebnom situacijom koja je izazvala vašu prazničnu melanholiju…

Šta izaziva prazničnu melanholiju?

Navodimo nekoliko stvari koje mogu dovesti do melanholije tokom praznika ili opisuju vaš tipičan praznik:

Nerealna očekivanja za praznike – očekujete da se dobro odmorite svih dana praznika.

Prekomerni zahtevi uoči i za vreme praznika – rad, kupovina, zabave, ukrašavanje, gledanje televizije, porodične obaveze

Nostalgična sećanja na ranije praznike

Konfliktni porodični odnosi koji se mogu pogoršati tokom praznika

Prekomerni troškovi za praznike

Prekomerna potrošnja alkohola i hrane za odmor

Uvid u „tuđu sreću“: odmor, poklone, putovanja i zabave

Ako bilo koja od ovih navedenih stvari može da vam se desi, nemojte očajavati.

Kako održati praznično raspoloženje?

Održavajte zdrave navike. Jedite zdravo hranu, dovoljno spavajte i redovno vežbajte.

Usvojite realna očekivanja. Ne očekujte savršeni praznik i odmor – to ne postoji.

Izbegavajte upoređivanje vašeg odmora sa onim što vidite na društvenim medijima. Zapamtite, većina ljudi objavljuje samo dobre stvari.

Svađe su moguće. Nemojte očekivati da će vaši članovi porodice koji su tokom cele godine u svađi biti međusobno srdačni tokom praznika.

Napravite budžet i trudite se da ga poštujete Prekomerna potrošnja samo pogoršava praznično raspoloženje.

Postavite odgovarajuće granice. Prioritizujte zahteve za svoje vreme i recite „ne“ određenim pozivima i aktivnostima. Budite realni: šta možete, a šta ne možete učiniti. Izbegavajte preveliko angažovanje, pa da ne završite mnoge obaveze i preplavi vas razočaranje.

Volontiranje. Pomozite nekome kome je potrebna pomoć ili podarite poklon siromašnom detetu ili porodici.

Uživajte u prazničnim društvenim aktivnostima. Mnoge od ovih aktivnosti su besplatne (izložbe, koncerti, karnevali…).

Umereno koristite alkohol. Alkohol samo na početku popravlja raspoloženje, ali može intenzivirati prazničnu melanholiju.

Upravljajte preteranom potrošnjom hrane. Glad ili prejedanje doprineće samo vašem stresu i osećanju krivice. Jedite zdrave grickalice pre odlaska na zabavu. Glad će vas podstaći da preterate tokom zabave.

Ako pokušate da primenite sve navedeno, činiće vam se previše. Izaberite nekoliko aktivnosti za koje mislite da će biti najkorisnije da ih probate ove godine.

Saveti

Posle praznika pregledajte spisak šta ste planirali i vidite kako ste i šta uradili. Da li želite da dodate neke stvari svojoj listi sledeće godine kako biste dodatno poboljšali svoj odmor? Ako jeste, napravite te odluke sada dok su vam misli sveže, a plan za odmor spreman. Tako ćete u narednoj godini imati jednu obavezu manje na svojoj listi obaveza.

Praznici su izvrsna prilika da se povežete sa drugima, da se opustite i razmislite i uživate u osećanjima ljubavi i zahvalnosti.

Da biste zadržali dobro praznično raspoloženje, pazite na ponašanje i situacije koje izazivaju stres i negativna osećanja i pravovremeno donosite odluke koje će vaš odmor učiniti zdravim i prijatnim.

Poželite svima srećne praznike!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.