Kobne posledice postporođajne depresije

Žene koje su imale postporođajnu depresiju ne mogu imati više od dvoje dece – to nije previlo niti zabrana, već rezultati studije.

Naučnici su ispitivali podatke više od 300 majki rođenih početkom i do sredine 20. veka. Većina njih je živela u razvijenim zemljama dok su podizale i gajile svoju decu.

Istraživače je predvodila Sara Majers sa Univerziteta Kent u Velikoj Britaniji: „Zaključak je da postporođajna depresija snižava plodnost žena.“

Obično je postporođajna depresija izražena nakon rođenja prvog deteta i ona izgleda najviše utiče na majke. Viši nivo emocionalnog stresa posle rođenja prvog deteta smanjuje verovatnoću da će bračni par imati treće dete, ali ne i drugo dete.

Postporođajna depresija majke posle prvog i posle drugog deteta, prema rečima istraživača, smanjuje šanse da roditelji imaju treće dete u istoj meri kao i druge zdravstvene komplikacije.

Važno je napomenuti da ova studija samo pokazuju povezanost između postporođajne depresije i broja dece koje žena ima. Studija nije bila dizajnirana tako da dokaže uzročno-posledičnu vezu.

Napomene

Studija je nedavno objavljena u časopisu „Evolucija medicine i javnog zdravlja“. Do sada se mali broj istraživača bavio time kako postporođajna depresija utiče na broj dece koji će žena imati.

Pretpostavke su da su žene tokom postporođajne depresije imale velike emocionalne i zdravstvene probleme i da se to prenosilo na supružnike, pa su verovatno u tom periodu u velikoj meri koristili i lekove protiv bolova i protiv depresije.

Kada se sve ovo uzme u obzir, a verovatno ima i drugih razloga, onda ne čudi da su se ovakvi parovi ređe odlučivali za treće dete, a moguće je i da to ni fiziološki nije bilo jednostavno, a nisu imali snage za još neki pokušaj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.