Svetlošću protiv depresije

Ukoliko vam se naslov teksta učinio religioznim ili simboličnim, ne, nema veze ni s metaforama ni s religijom. Treba ga shvatiti sasvim bukvalno: svetlost može da pomogne prilikom ublažavanja simptoma depresije. To je, barem, zaključak do koga su došli različiti naučnici.

Da nedostatak sunčeve svetlosti može da utiče nepovoljno na ljudsko raspoloženje odavno je poznato; poznato je i da u zemljama kao što su Švedska i Norveška, uprkos tome što većina sveta tamo sasvim solidno živi, postoji veliki broj onih koji pate od depresije (u ovim zemljama veoma je mali broj sunčanih dana), dok u afričkim zemljama depresija praktično i ne postoji. Postoje drugi problemi, naravno, ali klinički slučajevi depresije retko se javljaju.

Vođeni ovim saznanjima, naučnici su prilikom istraživanja izlagali dobrovoljce – pacijente koji pate od blage do umerene depresije – jarkoj svetlosti, što sunčevoj, što simulaciji. Pokazalo se da pola sata do sat jarke svetlosti dnevno znatno ublažava simptome depresije, kao i da pojačava dejstvo antidepresiva.

Sličan eksperiment sproveden je i s onima čiji simptomi nisu takvi da bi morali da budu hospitalizovani, kao i s onima čija je depresija (opet blaga do umerena) povezana s godišnjim dobima. Rezultat je bio isti – pola sata do sat jarke svetlosti znatno ublažuju simptome i pojačavaju dejstvo antidepresiva.

Istraživanje nije sprovedeno s pacijentima koji pate od težih oblika depresije, tako da za takve slučajeve nema podataka.

Dakle, ako imate problema s depresijom ili ste jednostavno neraspoloženi, potrudite se da vam stan i radno mesto budu dobro osvetljeni; svetlo ne sme da bude zamagljeno. Još bolje: provedite bar pola sata dnevno (toliko sigurno možete da izdvojite, a još bolje bi bilo sat vremena) napolju, na sunčevoj svetlosti (ukoliko je potrebno, zaštićene kremom protiv ultraljubičastog zračenja). Videćete, raspoloženje će vam se znatno poboljšati i mnogo ćete se lepše osećati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.