Svetlošću protiv depresije

Ukoliko vam se naslov teksta učinio religioznim ili simboličnim, ne, nema veze ni s metaforama ni s religijom. Treba ga shvatiti sasvim bukvalno: svetlost može da pomogne prilikom ublažavanja simptoma depresije. To je, barem, zaključak do koga su došli različiti naučnici.

Foto: jill111/Pixabay.com

Foto: jill111/Pixabay.com

Da nedostatak sunčeve svetlosti može da utiče nepovoljno na ljudsko raspoloženje odavno je poznato; poznato je i da u zemljama kao što su Švedska i Norveška, uprkos tome što većina sveta tamo sasvim solidno živi, postoji veliki broj onih koji pate od depresije (u ovim zemljama veoma je mali broj sunčanih dana), dok u afričkim zemljama depresija praktično i ne postoji. Postoje drugi problemi, naravno, ali klinički slučajevi depresije retko se javljaju.

Vođeni ovim saznanjima, naučnici su prilikom istraživanja izlagali dobrovoljce – pacijente koji pate od blage do umerene depresije – jarkoj svetlosti, što sunčevoj, što simulaciji. Pokazalo se da pola sata do sat jarke svetlosti dnevno znatno ublažava simptome depresije, kao i da pojačava dejstvo antidepresiva.

Sličan eksperiment sproveden je i s onima čiji simptomi nisu takvi da bi morali da budu hospitalizovani, kao i s onima čija je depresija (opet blaga do umerena) povezana s godišnjim dobima. Rezultat je bio isti – pola sata do sat jarke svetlosti znatno ublažuju simptome i pojačavaju dejstvo antidepresiva.

Istraživanje nije sprovedeno s pacijentima koji pate od težih oblika depresije, tako da za takve slučajeve nema podataka.

Dakle, ako imate problema s depresijom ili ste jednostavno neraspoloženi, potrudite se da vam stan i radno mesto budu dobro osvetljeni; svetlo ne sme da bude zamagljeno. Još bolje: provedite bar pola sata dnevno (toliko sigurno možete da izdvojite, a još bolje bi bilo sat vremena) napolju, na sunčevoj svetlosti (ukoliko je potrebno, zaštićene kremom protiv ultraljubičastog zračenja). Videćete, raspoloženje će vam se znatno poboljšati i mnogo ćete se lepše osećati.

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

Ostavite komentar