U trendu

Zloupotreba sedativa

Veliki je porast broja Amerikanaca koji se leče na urgentnim odeljenjima zbog zloupotrebe sedativa. Naime, radi se o sedativu „alprazolam“, koji se prodaje pod robnim markama „ksalol“, „niravam“ i „ksanaks“. Inače, ovi lekovi se koriste za lečenje paničnih i anksioznih poremećaja.

Broj poseta hitnim odeljenjima zdravstvenih ustanova širom Amerike u vezi sa zloupotrebom alprazolama popeo sa od oko 57.000 u 2005. godini na oko 124.000 u 2011. godini, prema podacima Američke uprave za mentalno zdravlje i lečenje bolesti zavisnosti.

„Kada se koristi kako je predviđeno, alprazolam je bezbedan i efikasan, ali zloupotreba može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih posledica“, izjavila je u saopštenju administrator u pomenutoj upravi Pamela Hajd.

Ovaj izveštaj ukazuje na potrebu da se ljudi edukuju, kako u Americi tako i u drugim zemljama, o opasnostima zloupotrebe lekova. Takođe je važno ne davati niti „pozajmljivati“ ovaj lek ili neoprezno i nepravilno odlagati neiskorišćene tablete.

U Sjedinjenim Američkim Državama, alprazolam spada u najčešće propisivane lekove u 2011. godini za psihijatrijske probleme i jedan je od najprodavanijih lekova u 2012. godini.

Opasnosti

Medicinski stručnjaci nisu bili iznenađeni povećanjem broja zloupotreba ovog leka i komplikacija zbog toga.

Prema rečima dr Erika Kolinsa, psihijatra koji se bavi bolestima zavisnosti, u 2010. godini ksanaks je upotrebljavan u više od 10% slučajeva za lečenje bolesti za koje nije ni trebalo, a nezakonita upotreba se više nego udvostručila u poslednjih pet godina.

Dr Kolins je ukazao na još veću pretnju od trenda „mešanja“ ovog leka sa nekim jakim analgeticima. U Americi je sve veći broj slučajeva kada se pacijenti predoziraju istovremenim uzimanjem velikih količina alprazolama i analgetika, pa je dolazilo i do smrtnih slučajeva.

Kombinacija ksanaksa (ksalola) ili drugih sličnih sedativa sa opioidnim analgeticima ili sa alkoholom – posebno je opasna, jer može da izazove „veliku“ pospanost, a da tokom spavanja dođe i do prestanka disanja.

Dodatna upozorenja

„Rasprostranjena upotreba kontrolisanih lekova, kao što je alprazolam, dovodi do opasne zloupotrebe kada se lekovi koriste u kombinaciji sa drugim lekovima“, rekao je dr Luis Nelson, profesor na odeljenju urgentne medicine u jednom od medicinskih centara u Njujorku.

I ovakva zloupotreba lekova ne dešava se samo tamo negde, već je moguća i kod nas, tako da treba voditi računa o upotrebi lekova, a naročito o kombinacijama dva leka ili više lekova, jer zbog nuspojava može doći do ozbiljnih komplikacija i posledica.

Rizici se mogu smanjiti tako što će se lekovi koristiti striktno prema uputstvu i što se neće čuvati nepotrebne zalihe. Ostatak neupotrebljenih lekova treba dobro čuvati (van domašaja narkomana ili dece).

U Americi je regulisano gde se mogu ostaviti neiskorišćeni lekovi, a i neke naše apopteke ili zdravstvene ustanove imaju posebno kontrolisane kontejnere za „medicinski otpad“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)