najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

6 pravila dobre dijete

Rešile ste da se „dovedete u red“ i počele da skupljate savete za različite dijete. Samo, ima toliko različitih saveta, kako se opredeliti? Koja dijeta je ona najbolja i najzdravija – nema baš mnogo smisla da sebe terate na neku neprijatnu dijetu ako ćete posle morati da se lečite od nje? Kako prepoznati dobru, zdravu i efikasnu dijetu ako niste nutricionista i ako briga o zdravlju nije vaša struka? Evo pokazatelja da je neka dijeta zdrava i da nije toliko komplikovana i naporna da biste od nje odustali nakon tri dana.
1. Dnevni unos kalorija mora da iznosi najmanje 1.200 kalorija: to je veoma važno, pošto inače nije u pitanju dijeta, već izgladnjivanje. Za veoma gojazne osobe postoje i drastičnije dijete, ali one se sprovode u specijalizovanim klinikama, pod dvadesetčetvoročasovnim nadzorom stručnjaka. Ukoliko se opredelite za dijetu sa manjim unosom kalorija od navedenog, možete ozbiljno narušiti svoje zdravlje, plus ćete biti toliko gladne da ćete se često prejedati (krišom od same sebe) pa od dijete neće biti ništa.
2. Dijeta mora da sadrži različite zdrave namirnice – to se pre svega odnosi na žitarice, voće i povrće. Ukoliko dijeta ne sadrži ove namirnice, pre ili kasnije ćete se razboleti, a onda vam ni vitka linija (ako je uopšte postignete) neće biti baš neka uteha.
3. Jela koja su zastupljena u dijeti lako se pripremaju: to je bitan psihološki faktor – ako treba da provedete sate i sate u kuhinji pripremajući svaki obrok, a pretrpane ste obavezama, vrlo je verovatno da ćete odustati od dijete.
4. Ovo vam se možda i neće dopasti: dobrom dijetom postiže se realan gubitak težine, što znači oko jedan kilogram nedeljno. Kilogrami koji se skinu neverovatno brzo podjednako brzo se i vrate.
5. Dijetu je moguće sprovoditi dugoročno: to jest, i ako veoma dugo sprovodite dijetu, nećete biti u opasnosti da se srušite od iscrpljenosti, niti da obolite jer vam neke neophodne materije nedostaju. Uz dobru dijetu možete, nakon početnog perioda privikavanja (ukoliko se dijeta prilično razlikuje od vaših dotadašnjih navika u jelu), da funcionišete sasvim normalno i ako je sprovodite mesecima.
6. Još jedna karakteristika dobre dijete: podrazumeva dosta kretanja. Smanjen unos namirnica može da dovede vašu težinu na idealnu, ali to ne znači da će i odnos masti i mišića u vašem telu biti onakav kakav treba da bude, pa da se za tili čas ponovo ne ugojite. Za to je neophodno kretanje (ne brinite, ne toliko kretanja da vam telo postane neženstveno mišićavo).
Ukoliko dijeta koju ste odabrale ispunjava sve navedene kriterijume, čestitamo! To je ono pravo! Srećno!

1 komentar
  1. Nataša Blanuša

    Sve je to u redu, ali treba biti uporan. Jednom dijeta – uvek dijeta!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike