najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zašto treba izbegavati dijete sa interneta?

Pojedine osobe ne razumeju koncept individualne dijete i posmatraju ovaj problem na pogrešan način. Najčešće su ubeđenja da je sasvim u redu početi sa primenjivanjem trenutno popularne dijete iz nekog časopisa ili sa interneta. Drugi se upuštaju u eksperimente sa pilulama i čajevima ili jednostavno gladuju. Sve je to, nažalost, pogrešno.

Pilule i čajevi za mršavljenje, koji se agresivno reklamiraju, ne pružaju rešenje problemima sa kilogramima jer oni utiču na centre za glad u mozgu. Tada osoba konzumira uobičajenu hranu, ali u manjoj meri. Po prestanku tretmana, telo uzvraća udarac. Apetit se povećava, pa nastaje još veći problem. Gladovanje je najgora odluka koja može da se donese.

A zašto su štetne uopštene, popularne dijete? Zato što je svaki čovek različit. Razlikuju nam se metabolizmi, potrebe za energijom i nutritijentima. Evo primera: osoba A radi kao prodavačica u supermarketu i ne kreće se tokom rada. Osoba B je fitnes instruktor, a osoba C je lekar čiji rad podrazumeva dnevne i noćne smene. Razlikuju ih i navike u ishrani, genetika, fizička forma, visina, masa, procenat masti, mišića i vode u telu, krvna slika, krvni pritisak, kao i eventualna oboljenja, bilo da su akutna ili hronična. Sve pomenuto su varijabile koje utiču na izbor i količinu namirnica u ishrani. Nutricionista najbolje zna ko, kada, koliko i šta treba da pojede, jer ako bi osobe A, B i C imale identičan plan ishrane, prva bi se ugojila, druga smršala, a treća eventualno ostala na nekom optimumu. Ovo je samo pod uslovom da su sve tri osobe zdrave. Ako su bolesne, situacija postaje komplikovanija, jer treba uzeti u obzir i namirnice koje osobe smeju ili ne smeju da koriste.

Ishrana bolesnih osoba

Bolesnim osobama je od suštinske važnosti da konzumiraju prave namirnice jer hrana može da bude lek, ali može i da pogorša postojeće stanje ili da stvori novi zdravstveni problem. Ono što je za dijabetičare dobro, ne mora da bude dobro za osobe koje pate od gastritisa. Čak i manje opasna stanja, poput povišenog krvnog pritiska ili holesterola, ne sme da se ignorišu.

Vežbanje je neophodno

Treba istrajavati u stavu da je fizička aktivnost bitna za sagorevanje masti. Mišići su „fabrike” za sagorevanje masti, ali neke popularne dijete idu ka tome da se ne koriste cele grupe namirnica i da se izbegavaju fizički napori. Ugljeni hidrati su gorivo, ali ako se previše unose one će se transformisati u masti. Masti su, opet, važne za sintezu hormona, prenos vitamina i još nebrojeno mnogo uloga. Baš kao i ugljene hidrate i masti, belančevine treba unositi onoliko koliko je telu potrebno. Ignorisanjem fizičke aktivnosti sigurno će se izgubiti na mišićnoj masi, a tako se gubi i mogućnost da se troše kalorije iz masti. Mišići mogu da se sačuvaju redovnom fizičkom aktivnošću i pravilnom ishranom.

(Jasna Vujičić, Politika)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike