Aplikacije koje broje korake više štete nego što koriste

Aplikacije koje broje korake mogu navesti ljude da „love“ preambiciozne ciljeve, tvrdi naučnik dr. Greg Hager sa Univerziteta u SAD-u.

Ovaj informatički stručnjak rekao je da je vrlo mali broj aplikacija koje „brinu“ o zdravlju, od njih 165.000, napravljeno na osnovu naučnih dokaza. Posebno kritikuje aplikacije i uređaje koji postavljaju cilj od 10.000 koraka korisniku.

„Da li je tih 10.000 koraka bitno? Otkud taj broj? Ispostavilo se da je 1960. godine u Japanu uočeno da prosečan muškarac sagori 3.000 kalorija kada napravi 10.000 koraka dnevno pa su zbog toga pomislili da prosečna osoba mora da napravi 10.000 koraka. Ali postavlja se pitanje da li je ovo pravi broj za svakog od nas?“, rekao je Hager na godišnjem sastanku Američke asocijacije napredne nauke u Bostonu.

Hager je istakao kako je utvrđeno da je od stotinu zdravstvenih aplikacija za treniranje i dijagnostifikovanje samo pet nastalo na naučnoj osnovi.

„Smatram da aplikacije čine više štete nego koristi i da uzrokuju problem. Bez naučnih osnova, kako možete da znate da su te aplikacije dobre za vaše zdravlje? One mogu biti veoma štetne“, poručio je, a prenosi Klix.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.