Blagodeti masaže

Ko god je bar nekad bio na masaži ili uživao u masaži u domaćoj radinosti, zna koliko to ume da bude prijatno. Opustite se, osećate se čilo i raspoloženo… Možda i sami učite pomalo da se bavite masažom; možda samo za potrebe svoje porodice, a možda i da „ućarite neku kintu“? U oba slučaja, verovatno znate da neiskusan maser može naneti više štete nego koristi. Zato, bilo da želite da izbegnete lošeg masera, bilo da sami ne želite da pravite greške, evo nekih stvari koje je zgodno znati.
Kako uopšte deluje masaža? Za početak, pospešuje cirkulaciju. Usled stresa, prezatrpanosti poslom (što opet dovodi do stresa), a u ovim danima i zbog hladnoće, mišići se „stvrdnu“ i umeju i te kako da bole – a masažom će se pospešiti oslabljena cirkulacija i samim tim će doći do smanjenja, pa i prestanka bola. Osim toga, masaža aktivira i rad nervnih ćelija. Između kičme, mozga, kože, mišića i zglobova nalaze se interneuroni – to su dve vrste nervnih ćelija koje pojačavaju bol ili ga smanjuju. Masaža će delovati na te nervne ćelije i bol će prestati. Još jedno dejstvo masaže, čak i one veoma blage, jeste da pospeši produkciju serotonina, hormona odgovornog za opuštanje. Usput se aktivira i određeni sistem u organizmu koji proizvodi blage supstance slične opijatima (samo neškodljive).
Sve je to super, ali neiskusnim maserima dešavaju se neke početničke greške. Evo na šta treba obratiti pažnju, bilo da vas neko masira ili da vi masirate nekog. Zaboravite na duge „vampirske“ nokte; da bi pritisak na mišiće bio dovoljno jak, i da pri tom ostane bezbolan, neophodno je da nokti ne budu duži od jagodica. Takođe, moraju da budu pravilno oblikovani i zaobljeni – ogrebotine nikom ne prijaju. Neophodno je i da ruke onog koji masira budu tople, jer ledene ruke mogu izazvati šok. U tu svrhu korisno je protrljati ruke ili ih umočiti u toplu vodu.
Da bi masaža imala što veće dejstvo, potrebno je da pravilno dišete (to jest, duboko i ujednačeno). Ako vas neko mesto zaboli prilikom masaže, ne zadržavajte vazduh nego izdahnite, inače ćete samo dodatno napeti mišiće. Važno je i da stisak bude umeren – čvrst, ali nežan. To se stiče iskustvom – poželjno je da takvu vrstu stiska uvežbate na sopstvenom telu, a tek onda „eksperimentišete“ na drugima. Poslednja stvar, koja se relativno često zaboravlja – ruke moraju uvek biti u dodiru s telom. Ako je potrebno da promenite stranu, prvo s tela sklonite jednu ruku, a potom i drugu – nipošto obe istovremeno.
Uživajte u masaži – i u masiranju drugih, ako vam se to sviđa!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.