Budite sami svoj lični trener!

Zar ne bi bilo sjajno da i vi u maniru najvećih holivudskih zvezda imate onog superzgodnog trenera koji će vam tri puta nedeljno zakucati na vrata, a sve u nastojanju da vi napokon smanjite obim tih butina? Zvuči kao san, ali ipak – većina nas nije u situaciji da to sebi priušti. Pored toga (da vas utešimo), nekima to što imaju trenera ne garantuje da će biti u formi. Ali, ako ste u vezi smanjivanja gore pomenutog obima ozbiljni, možete i sami postati svoj lični trener.

Koja je funkcija takve osobe?

Ona nije samo u „mučenju“ i „maltretiranju“ na sve moguće i nemoguće načine. Uloga ličnog trenera ima i psihičku podlogu. Njegova uloga jeste da vi budete dovoljno motivisani. Zatim, trener vam pomaže da napravite raspored vežbi. Uz malo planiranja, sve ovo možete obaviti i sami ili sa vašom „fitnes“ prijateljicom sa posla koja vam već dve godine kuka kako morate napokon „da uradite nešto za sebe“. Ne samo da ćete uštedeti novac, već ćete i biti sami gospodar svog tela.

Kako da postanete svoj lični trener?

Kao prvo, morate sebi da postavite pitanje: „Šta je moj cilj?“ Odgovor mora biti realan tj. ne sme da bude ništa u stilu „oslabiću 10 kilograma za nedelju dana i smuvati Breda Pita“. Nerealnim ciljevima već na početku osuđujete sebe na neuspeh. Izaberite nešto u čemu zaista možete da uspete, poput sat vremena hodanja dnevno. Kada to zaista i ostvarite, osetićete pravo i nepomućeno zadovoljstvo.

Kako da napravite program vežbi?

Pošto ste odredili ciljeve, vreme je da napravite svoj personalni trening program. Evo par saveta koji vam mogu pomoći u tome:

  • Procenite nivo fizičke spremnosti i u skladu sa tim upražnjavajte određene aktivnosti. Ako je vaš program suviše težak, može se desiti da dođe do povrede. Ako je suviše lak, nećete videti rezultate.
  • Vodite dnevnik u kome ćete upisivati sve vežbe koje uradite. Ovo je veoma važno! Kao svoj lični trener, potrebno je da beležite napredovanje da biste mogli da odlučite da li je pravo vreme za prelazak na sledeći nivo.
  • Da biste bili motivisani i da biste bili u formi, napravite sami svoju „kutiju za insiraciju“. Zapišite svoje omiljene izreke, misli, reči poznatih ljudi, pesme itd. na parčićima papira i stavite ih u kutiju. Kada god osetite da polako, ali sigurno ulazite u stanje zvano „bedak“ ili kada vam je dosta vežbanja i svih tih „rituala za mučenje“ koje izvodite samo da bi narednog leta ušli u kupaći kostim, nađite kutiju i izvucite papirić. Takođe, u kutiji možete da držite i kasete ili diskove sa omiljenom muzikom za vežbanje. Instant inspiracija i srce vam već brže lupa, zar ne?
  • Baš kao i pravi lični trener, morate da znate ispravne načine za izvođenje vežbi. Naučite što više možete o fitnesu i iskoristite to znanje u cilju efektivnog i bezbednog vežbanja. Ko zna, možda baš vas neko jednog dana unajmi za ličnog trenera!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.