U trendu

Doping sredstva i antidoping testovi

Rezultati doping testa mogu napraviti razliku između slave i sramote.

Za one koji zloupotrebljavaju steroide važno je pitanje: „Kako koristiti steroide, a da se na testu oni ne vide?“

U međuvremenu, navijači gledaju sa klupe i zbunjuju ih priče o testosteronu, steroidima i dopingu.

Navodimo neke odgovore stručnjaka i steroidima, mada postoje i mnoga druga doping sredstva koja se, nažalost, koriste u savremenom sportu.

Šta je testosteron?

Testosteron je „muški“ hormon koji utiče na snagu i izdržljivost. Prirodno se javlja kod muškaraca i u manjim količinama kod žena. Za svaki molekul testosterona proizveden u telu postoji drugi molekul supstance pod nazivom epitestosteron, koji ne poboljšava performanse.

U normalnom muškom telu odnos testosterona i epitestosteron je oko 1: 1. Ali varijacije se mogu javiti kod pojedinaca. Svetska antidoping organizacija ocenila je da je odnos 4: 1 prag za pozitivan test.

Šta je sintetički testosteron?

Ovaj anabolički steroid u obliku testosterona obično se proizvodi od soje, u fabrikama, a ne u ljudskom telu. Može se uneti u telo injekcijom ili drugim sredstvima.

Šta se dešava sa telom kada se u njega „ubaci“ sintetički testosteron?

Dr Gari Vadler, predsednik komiteta Svetske antidoping agencije, kaže da se sintetičkim testosteronom namerno povećava mišićna snaga i masa, a skraćuje vreme oporavka posle napornih aktivnosti. Na taj način se u stvari organizam i mišićno tkivo „guraju do krajnjih granica“.

Koliko je čest „doping“ sa steroidima?

Od svakih 100.000 uzoraka uzetih od sportista analiziranih u 24 laboratorije širom sveta Međunarodnog olimpijskog komiteta, 1,6% budu pozitivni na testu, a od toga 65% na anaboličke steroide.

Da li sintetički testosteron daje trenutni podsticaj organizmu?

Nova vrsta steroida u početku je zbunila lekare. Desilo se da su pojedini sportisti imali loše rezultate jedan dan, a sutradan čudesan oporavak i pobedu. Dr Gari Vadler kaže da ovo nije tipično dejstvo sintetičkog testosterona, jer on obično ima efekte posle nekoliko nedelja, a ne posle nekoliko sati.

Rezultati nekih testova

Uobičajeni prirodi odnos testosterona i epitestosteron iznosi 1: 1, a kod nekih sportista je posle pobede nađen 4: 1 pa čak i 11: 1. Takav odnos daje neviđenu snagu sportistima, ali šteti organizmu i kratkoročno i dugoročno.

Koliko su tačni antidoping testovi?

Postoje različiti nivoi testiranja:

  • Osnovni test je test urina. Rezultat može biti netačan usled prljanja i nečistoća tako da ne može da se odvoji prirodni testosteron od sintetičkog.
  • Postoj i „radioimuno“ test. On je precizniji, jer su uzorci prečišćeni, ali i dalje ne može da se odvoji prirodni od sintetičkog testosterona.
  • Treći nivo je pomoću izotopa ugljenika gde se utvrđuje odnos masa spektrometrijom i tada se može ustanoviti da je prisutan sintetički testosteron.
  • Uvek postoji mogućnost greške ako se uzorcima nepravilno rukuje ili ako su labaratorije neovlašćene. Neke laboratorije su bolje od drugih, a nije lako uraditi testove.

Međutim, obično se uzima više uzoraka i vrši se više analiza, tako da su greške svedene na minimum.

Da li alkohol može da poremeti rezultate?

Alkohol može da menja rezultate testova, ali ne dramatično. Međutim, nema mnogo naučnih informacija o tome da su sportisti bili pijani a ne dopingovani.

Da li su novi antidoping testovi potrebni?

Razvijaju se nove tehnike i nove metode testiranja da bi se sačuvala čistoća sporta i spasli životi sportista.

Zašto ne koristiti anaboličke steroide?

Ključ je „prirodno“, jer uzimanje anaboličkih steroida nije prirodno i nije „normalno“.

Loši efekati steroida:

  • Steroidi mogu izazvati nervozu i napade besa.
  • Anabolički steroidi mogu da deluju na organizam tako da on prestane sa svojom normalnom proizvodnjom testosterona.
  • Testisi mogu da se smanje, a proizvodnja sperme da prestane.
  • Moguće je da se kod muškaraca povećaju dojke.
  • Steroidi oštećuju jetru.

Neki štetni efekti steroida su fizički, a neki psihički. Postoje štetni efekti koji se odmah javljaju, a postoje i oni koji se pojavljuju kasnije. Takođe, pojedini štetne posledice po organizam prestaju po prestanku uzimanja steroida, ali ima i onih koje ostaju trajno.

Opravdanja?

Pojedini sportisti pravdaju se da nisu uzimali „pravi doping“, već da su koristili „dozvoljena“ sredstva koja su im pomogla u vidu „placebo efekta“ da se bolje osećaju.

Zastrašujuće?

Zastrašujuće je to što pojedini sportisti smatraju da treba da pobede po svaku cenu, „makar im to ugrozilo zdravlje i skratilo život za neku godinu“. Izgleda da su nekim ljudima slava i novac važniji od zdravlja, pa čak i od života.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.