U trendu

Ekspert preporučuje: Ključne vežbe za veće TRICEPSE

Novi video Athlean-X kanala, donosi trenera Džefa Kavalierea u stručnom predstavljanju povlačenja, njegove omiljene vežbe za treniranje tricepsa, a usput dobijamo objašnjenje zašto ovaj stručnjak preferira donji hvat prilikom njenog izvođenja…

Instruktor potvrđuje da je naširoko prihvaćeno kako po pitanju tricepsa položaj ruku, odnosno gornji ili donji hvat, zapravo donosi potpuno neznatnu razliku. Kavaliere ističe da uprkos svemu i dalje postoji nekoliko prednosti kada se radi o donjem hvatu.

Na primer, održavanje laktova čvrstim i ruku povučenih unazad tokom vežbi povlačenja, označava da ćemo izvesti potpuniju kontrakciju duge glave tricepsa, u poređenju sa položajem kada je ruka isturena ispred tela i laktovi nam se pomeraju. „Kada pređete na donji hvat, laktovi postaju postavljeni čvršće i bliže telu, a kada radite spuštajuće kontrakcije oni će odlaziti nešto dalje iza vašeg tela“, izjavio je instruktor.

„Ukoliko postoji ograničenje u povlačenju donjim hvatom, onda je ono činjenica da može predstavljati zahtevniji proces za naše zglobove u poređenju sa gornjim“, nastavio je. Kao jedan od načina za prevazilaženje ovoga, trener navodi ubacivanje par drški, hvatajući levu desnom rukom i obrnuto, kako bismo izveli X oblikovane varijacije povlačenja. Ukoliko ne posedujete mašinu za povlačenja, isti efekat može biti postignut sa trakama povezanim sa šipkom za zgibove ili bilo kojom drugom tačkom za ankerisanje.

Dodatno, kada izvodite povlačenja sa donjim hvatom, kako trener navodi, istovremeno uključujete mišiće na grudima i ramenima koji mogu dodati svoj doprinos prilikom kompletiranja poteza. Ovo zapravo nije cilj, jer je u suštini, glavna tačka povlačenja potpuna izolacija mišića tricepsa bez bilo kakvih asistencija.

Na kraju, Kavaliere je potpuno jasan kada kaže da treniranje tricepsa zahteva daleko više od samo jedne vežbe kao što je ova. Povlačenje je dobro samo kada se kombinuje sa arsenalom sličnih pokreta koji aktiviraju mišić. „Trebalo bi takođe da radite podizanje iz benča sa uskim hvatom, propadanja pod teretom i skalkrašere. Ovakve serije čine gornji hvat suvišnim“, dodao je trener. „Ukoliko želite da dodate novi stres, onda koristite donji hvat i nadoknadićete sve nedostatke koji fale uobičajenoj rutini vežbanja tricepsa koju izvodite sa gornjim hvatom.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.