Fitnes trikovi

Nije svako vežbanje isto, čak ni ako radite iste vežbe – to vam iz iskustva mogu potvrditi oni koji redovno vežbaju. Zato nije loše znati neke „cake“ koje vam vežbanje mogu učiniti efikasnijim.

U principu, nije bitno da li ćete prvo raditi kardio vežbe ili vežbe jačanja, bitno je da uradite i jedne i druge. A tu je motivacija glavni faktor. Zato je dobra ideja da prvo uradite one vežbe koje vam se manje dopadaju, a da za kraj ostavite one u kojima najviše uživate. Na taj način obezbeđujete sebi motivaciju, pa i nagradu, za sproveden kompletan trening.

Po filmovima, serijama, reklamama možete videti žene kako u svom stanu vežbaju na nekoj spravi i u isto vreme gledaju televiziju, prosto i ne osete da vežbaju nego se lepo zabavljaju. Pošto će telo i na ovakav način biti u nekoj meri aktivirano, ovakvo vežbanje nije beskorisno, ali je mnogo efikasnije ako se koncentrišete na ono što radite. Tako izbegavate greške i smanjujete verovatnoću da dođe do povrede, a vaše telo iz vežbanja izvlači maksimum. Dakle, bez gledanja televizije ili kroz prozor dok vežbate! Po mogućnosti i bez (mnogo) ćaskanja, ako vežbate sa nekim.

Može se desiti da nemate vremena za ceo program vežbi koje ste isplanirale. Tada je dobra „caka“ da pet minuta pre i pet minuta posle vežbanja preskačete konopac. Na taj način ubrzavate rad srca i aktivirate mišiće gornjeg i donjeg dela tela.

Ukoliko između vežbi jačanja za donji deo tela napravite pauze od petnaest sekundi umesto od jednog minuta, održaćete ravnomeran rad srca.

Žene često izbegavaju da rade vežbe za ruke, mada bi korisnije bilo da uključe ruke i u onim vežbama u kojima to nije neophodno. Recimo, dok radite čučnjeve ili vežbe na steperu, možete da savijate bicepse – tako je vežba efikasnija, a dodatni napor nije prevelik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.