najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kako doći do “pločica” na stomaku?

Već duže vlada mišljenje da trbušnjaci oslikavaju vrhunac fizičke spreme, a u skorije vreme su postali i jedan od glavnih simbola seksualnosti. Ipak, ta opčinjenost trbušnjacima ne odnosi se isključivo na dobar izgled, bez majice. Rad na trbušnjacima često se dovodio u vezu i sa sujetom. Ipak, zahvaljujući osnovnim principima fitnesa koje su postavili najveći eksperti iz ove oblasti, ta početna predrasuda polako nestaje.

Trbušnjaci ili trbušni mišići (stručni naziv – rektus abdominis) predstavljaju grupu mišića koji povezuju karlični region sa grudnim košem. I upravo ovi mišići, ukoliko su dobro razvijeni i ne kriju se ispod masnih naslaga, čine čuvene “pločice”. Ono što je takođe bitno znati jeste da trbušnjaci trpe najveći pritisak, zajedno sa još jednom grupom mišića, poznatijom pod imenom “mišići jezgra”, uključujući i bočne mišiće, koji se uvijaju na stranama našeg torza, i mišiće koji pokreću kičmu i karlični region.

Značaj mišića jezgra leži u tome što oni povezuju gornji i donji deo tela i od presudnog su značaja kada je u pitanju koordinacija pokreta tela u celini. Jačanje ove grupe mišića može vas učiniti izdržljivijim za bilo koju vrstu aktivnosti.

Kako doći do “pločica”

Ono što svako mora da zna jeste da trbušnjaci, sami po sebi, u većini slučajeva ne stvaraju ravan stomak, tj. pločice. Ukoliko imate više masnih naslaga u stomaku, moraćete da krenete i sa unošenjem što manje kalorija. A što se tiče gubitka suvišnih kilograma i fitnesa uopšte, aerobik vežbe i treninzi snage od najvećeg su značaja.

Izbor vežbe koja odgovara određenom postavljenom cilju donekle je poput biranja odgovarajuće alatke iz radionice; prava alatka nije uvek i ona najmoćnija, niti najsloženija. Slikovito predstavljeno – ukoliko želite da okačite sliku na zid, sigurno nećete upotrebiti pneumatski čekić ili nešto nalik njemu. Ono što stručnjaci stalno ističu jeste da nije neophodno mišiće jezgra preopterećivati težinom ili tegovima. Produktivan trening učiniće ih jačim, ali ne i izraženijim. Mišićna masa koja se nalazi u abdomenu zasnovana je na količini mišićnih vlakana, koja su proizvod genetike. S obzirom na to da postoji određena granica do koje možete “napumpati” svoje trbušne mišiće, izvajani izgled potiče uglavnom od postojanja male količine masti u abdomenalnom regionu koja inače pokriva mišiće.

Ukoliko imate malo više masnih naslaga u stomačnom regionu, nemojte očajavati, jer postoji veliki broj vežbi koje vam, u kombinaciji sa uravnoteženim fitnes režimom i zdravom ishranom, mogu pomoći da dođete do jakih i izvajanih trbušnjaka. Potrebno je samo malo više truda.

2 komentara
  1. Vanja Malinić

    Ja sam radila trbušnjake svaki dan i trčala. Oslabila jesam, i to dobro, ali trbušnjake nigde nisam dobila.

  2. Boban N

    Nema ništa od trbušnjaka bez pravilne ishrane kao preduslova i trčanja uz vežbe trbušnih mišića. Samo raditi “trbušnjake” neće dovesti do zavidnih rezultata. Svaki dan ili min. 3h nedeljno trčati 3 do 5 km.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike