Lek za kosti i telo – terapija vodom

Vežbe u vodi imaju i te kako pozitivan uticaj na sveukupno zdravlje, pogotovo kada je reč o kardiovaskularnim vežbama, zatim vežbama snage, fleksibilnosti, rehabilitacionim vežbama i vežbama za smanjenje telesne mase.
Vežbe u vodi mogu biti od pomoći apsolutno svima. Primera radi, sportisti koriste vodu kao sredinu za oporavak od raznih povreda. Kada je reč o vežbanju u vodi, ne postoje starosna ograničenja, niti ona koja se odnose na fizičku spremu osobe. Samo vežbanje u vodi manje je stresno za ljudsko telo od ostalih vidova vežbanja, a pogotovo je korisno kada je reč o trudnicama. Ono što mnogima može takođe biti izuzetno bitno jeste i činjenica da ograničavajući faktor nije čak ni ukoliko osoba ne zna da pliva. Naime, većina vežbi radi se u vertikalnom položaju, a bonus je i taj što nećete čak morati ni kosu da pokvasite.
Opšte karakteristike vode čine je odgovarajućom sredinom kako za osobe koje su u formi, tako i za one koje nastoje da se vrate u staru formu ili dovedu u red. Sama voda veoma godi ukočenim i bolnim zglobovima, kao i krhkim kostima koje se olako mogu povrediti tokom dodira sa podlogama tokom vežbanja na tlu; za njih je nalik jastučićima koji ublažavaju svaki kontakt i svaki pokret čine lakšim. Kada ste u vodi do struka, vaše telo nosi i trpi svega 50% vaše sveukupne telesne težine, do grudi 25-35%, a do vrata svega 10%. Povrh svega, umanjenje ravnoteže inicira brži dotok i protok krvi između srca i ekstremiteta. Dok voda značajno umanjuje uticaj na kičmu i zglobove, trčanje i druge vertikalne pokrete, u osnovi, vežbe u plićaku ipak ostavljaju manje posledice usled dolaska u kontakt sa sredinom u kojoj se vežba. Upravo iz ovog razloga, stručnjaci savetuju amaterima i početnicima nošenje obuće za vodu.
Voda, takođe, stvara otpornost koja je čak 12 puta veća od one koju stvara vazduh, i to u svakome smeru. Na koju god se stranu pomerite, voda vam postavlja novi izazov. Nije vam potrebna nikakva dodatna oprema, niti rekviziti za vežbanje, kao ni olimpijski bazen. Sve što vam je potrebno jeste telo.
Dalje, voda kao takva konstantno hladi vaše telo i sprečava pojavu pregrevanja. Baš kao i za vreme vežbi na tlu, dolazi do znojenja, tako da je i prilikom vežbanja u vodi izuzetno bitno unositi što više tečnosti.
Neki od najpopularnijih programa vodenih vežbi jesu vodeni aerobik (više nego dobra zamena za vežbe na tlu poput hodanja, trčanja, kikboksa, čak i igranja), vežbe u dubokoj vodi (dobre za rehabilitaciju, ne stvaraju nikakvo opterećenje na delove tela) i preplivavanje bazena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.