U trendu

Najbolja vežba za savršene trbušnjake (video)

Ništa ne boli kao telo nakon iscroljuće vežbe namenjene abdomenu, ali ovo je uglavnom slučaj kada se stvari rade na pogrešan način, a tada gorući bol koji možemo osetiti ne predstavlja proces izgradnje mišića i njihovo pretvaranje u siks pek…

Taj osećaj je dobro poznat svim ljubiteljima fitnesa i on nastaje u leđnom delu. Ukoliko ste dovoljno dugo u svemu onda znate na koji način možete zobići ove probleme, ali ukoliko vam se ovo događa iznova možda je vreme da probate sa rutinama za stomačne mišiće u repertoaru potpuno oslobođenom bola.
Fitnes savetnik i instruktor Men’s Healt publikacije, poznati trener superheroja, Don Saladino, nedavno je predstavio ovakvu vrstu vežbe za trbušnjake na svom Instagram profilu. „Mrtva buba je bezbedan i intenzivan način za treniranje abdomena i torza ostvarjući izvanrednu pokretljivost u čitavom telu“, napisao je popularni trener.

Mrtva buba startuje u snažnoj poziciji donjeg dela leđa. Ovo automatski znači jaku kontrakciju vaših trbušnjaka kako bi ovaj deo kičme ostao na zemlji. Tokom treninga možete koristiti strunjaču kako biste redukovali dodatni stres. Glavni cilj predstavlja eliminacija bilo kakvog prostora između vaših leđa i podne površine, u kome ni najmanji razmak ne sme postojati.

Nakon ovoga, bitno je fokusirati se na održavanje pozicije, ispružiti jednu nogu i njoj suprotnu ruku napred. Nogu i ruku je potrebno ispružiti koliko god da ste u mogućnosti, a da tom prilikom ne izgubite poziciju u kojoj ste leđima potpuno poravnati sa tlom. Nemojte se uzrujavati ukoliko ne možete ispružiti svoju nogu ili ruku daleko koliko i Saladino, posebno zbog toga što ovaj pokret sa ponavljanjima postaje sve lakši. Ovde je najvažnije da se izborite sa naporom održavanja pozicije donjeg dela leđa, jer je ovo mehanizam koji zaista doprinosi vašim trbušnjacima. Mrtva buba je takođe dobar test pokretljivosti naših remena. Ukoliko vaša leđa krenu da dobijaju lučni oblik, potrebno je da dodatno istegnete svoja ramena. Borba za održavanje donjeg dela leđa na zemlji se i ovim putem nastavlja.

Trener Ebanez Samjuel dodao je da održavanje forme predstavlja glavnu stavku. „Mrtva buba je efektivna vežba za vaše trbušnjake jedino ukoliko je izvodite na pravi način, a nju je veoma lako izvesti u pokretu i posle se pitati zašto ne vidimo rezultate.“ Sve ovo je veoma bitno zapamtiti, posebno ukoliko ne želimo da vreme provedeno u položaju bube ne bude uzaludno utrošeno.

Svakome ko je spreman da uvede ovu vežbu u svoje rutine, Saladino sugeriše da je važno početi sa tri seta od po deset ponavaljanja, dva puta nedeljno, kao priklando zagrevanje ili uvod u trening.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.