U trendu

Patike nisu idealne za trčanje!

Svi dobro znaju da je vrlo teško trčati u ženskim cipelama sa štiklom. Mnogi gradovi u svetu baš zbog toga održavaju, kao atrakciju, trke i muškaraca i žena koji nose cipele sa visokom štiklom. Ni trčati bosonog nije najbolja preporuka.

Istraživanje pod vođstvom američke doktorke Kejsi Kerigan (Casey Kerrigan) pokazalo je, međutim, da patike koje su dizajnirane tako da mogu da apsorbuju pritisak na zglob kolena, skočni zglob i zglob kuka koji se javlja tokom trčanja – nisu tako efikasne.

Ispitivano je 68 osoba kojima su mereni pritisci na gorepomenutim zglobovima dok su trčali bosi i u patikama na beskonačnoj traci. Ovi rezultati su upoređeni sa rezultatima prethodne studije u okviru koje su ispitanici hodali bosonogi i u cipelama sa visokim štiklama.

Otkriveno je da trčanje u patikama izaziva veće opterećenje na naše telo nego trčanje u cipelama sa 5 santimetara visokom štiklom. U oba slučaja, cipele su dovele do povećanja pritiska pri silama koje rotiraju (uvrću ili izvrću) zglob, a to su sile koje doprinose razvoju zapaljenja zglobova – osteoartritisa.

Ova studija je pokazala da trčanje u patikama povećava 38% silu rotacije kolena, skočnog zgloba i kuka u odnosu na trčanje bosim nogama.

Radi upoređenja, hodanje u cipelama sa visokom štiklom povećava silu rotacije za 23% u poređenju sa hodanjem bez cipela. Dr Kerigan preporučuje bosonogo trčanje po peskovitoj plaži, ali trčati bosonog po asfaltu ili betonu nije preporučljivo, pošto povećava mogućnost povrede.

Na tržištu su se pojavile patike koje stvaraju osećaj kao da osoba trči bosa, ali one ne mogu potpuno da eliminišu pritisak koji stvaraju patike za trčanje.

Zbog toga stručnjaci rade na pronalaženju perfektnih patika za trčanje koje će imati samo prirodne materijale, za razliku od modernih patika, koje su izrađene od raznih vrsta plastičnih materijala.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar