U trendu

Savršeni trbušnjaci – faktori uspeha

Osobe koje ozbiljno treniraju ili se profesionalno bave bodibildingom najčešće imaju na umu pitanje: koliko je vremena neophodno da bi se trbušnjaci doveli do savršenstva?
Svaka osoba ima drugačije telo, fizičke predispozicije, kao i način ishrane i program fizičkih aktivnosti kog se čvrsto pridržava. Ipak, jedno je više nego sigurno: svako ko želi savršene trbušnjake mora žestoko prionuti na višečasovno vežbanje i u svakom trenutku voditi računa o tome kada i šta od hrane unosi u organizam.
Genetika
Kada je reč o trbušnjacima, genetika igra vrlo bitnu ulogu. U poređenju sa ženama, muškarci neuporedivo lakše mogu doći do savršenih trbušnjaka iz jednog jednostavnog razloga – muškarci, prirodno, imaju više mišića u telu, dok žene u telu imaju veći procenat masti.
Čast izuzecima, svakako, ali uopšteno govoreći, tela velike većine muškaraca i žena jesu u osnovi ovako građena.
Oblik tela
Do odgovora na to pitanje može se doći i nakon malo detaljnije analize. Naime, prema karakteristikama, ljudska tela se mogu svrstati u tri osnovne grupe: ektomorfni tip, endomorfni tip i mezomorfni tip.
U prvu grupu spadaju one osobe čije se telo odlikuje malim kostima i mršave su po građi.
U drugu grupu spadaju osobe koje odlikuju krupne kosti, kao i veći procenat telesnih masti.
Trećoj grupi pripadaju osobe koje se odlikuju mišićavim telom, a istovremeno i niskim procentom telesnih masti.
Osobama koje pripadaju ovoj poslednjoj kategoriji biće, naravno, mnogo lakše da dođu do čvrstih trbušnjaka i biće im potrebno mnogo manje vremena da ih učine savršenim.
Ishrana
Što osoba ima više volje da unese promene u svoju ishranu, to će joj biti potrebno manje vremena da ostvari svoj cilj. Treba imati na umu da je, pored vrste hrane, izuzetno bitno i vreme obroka. Mnogo je korisnije jesti manje obroke, i to pet do šest puta dnevno, nego tri velika obroka. Naime, nakon svakog obroka naše telo mora da sagori kalorije kako bi svarilo hranu, tako da će, ukoliko jedemo često, naše telo sagorevati i više kalorija.
Što se same ishrane tiče, jako je bitno uključiti što više vrsta hrane koja je bogata proteinima, poput posnog mesa, belanaca, pečuraka, ćuretine, piletine, slanine, sočiva, brokolija, jogurta, šunke, hleba od kukuruznog brašna, pasulja, ribe (losos), banana, bresaka. Proteini dodatno ubrzavaju metaboličke proces i na taj način pomažu prilikom gubitka suvišnih kilograma i održavanja sveukupne energije tela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar