Šetnja sa psom zdravlje znači

Kako najnovija studija pokazuje, osobe koje čuvaju kućne ljubimce imaju veliku korist od toga, pogotovo po opšte zdravlje. Pored toga što doprinosi fizičkoj formi i održavanju zdrave telesne težine, ova "aktivnost" može pomoći prilikom regulisanja krvnog pritiska i holesterola u krvi.
Osobe koje kao kućnog ljubimca čuvaju psa a ne uživaju baš prilikom druženja sa njim van kuće, propuštaju odličnu priliku da iskoriste sve pozitivne strane ove fizičke aktivnosti i da poprave svoje zdravlje, navodi jedna od istraživača na Univerzitetu za opšte zdravlje Džordž Vašington.
Ukoliko svakog dana krenete u šetnju sa svojim psom, i to na svega 30 minuta, prosečna kvota za dnevnu zdravu fizičku aktivnost je ispunjena, ističe ona.
Istraživanja
U samo istraživanje bilo je uključeno 916 zdravih osoba, od čega su tri četvrtine bile žene, sa prosekom od oko 40 godina starosti. Od toga 380 osoba nije imalo psa kao kućnog ljubimca, 399 je za kućnog ljubimca imalo psa i šetalo redovno sa njim, a 137 je čuvalo psa, ali nije sa njim išlo u šetnju. Svi učesnici u istraživanju bili su dužni da popune detaljan upitnik putem interneta koji se sastojao od 35 pitanja koja se odnose na fizičke aktivnosti i fizičko i mentalno zdravlje. Dobijeni rezultati upoređeni su sa unapred postavljenim ciljevima.
Rezultati
U odnosu na učesnike ispitivanja koji su redovno vodili svoje pse u šetnju, oni koji to nisu činili bili su skloniji gojaznosti ili neuhranjenosti za čak 58%. Osobe koje nisu šetale sa psom bile su daleko od dostizanja prosečne tačke zdrave dnevne fiziče aktivnosti, provodili su u proseku više od pola časa dnevno sedeći i bili izloženi većem riziku od povišenog pritiska.
U poređenju sa onim učesnicima koji nisu posedovali psa, učesnici koji su čuvali psa su:

  • za 11% manje izloženi riziku od zavisnosti od pušenja
  • za 50% imaju manje šanse za razvijanje dijabetesa
  • za 15% imaju manji rizik od pojave povišenog krvnog pritiska
  • za 30% imaju manji rizik od pojave povišenog holesterola
  • za 35% imaju manju verovatnoću od pojave depresije i pratećih simptoma

Kako za bolesne, tako i za zdrave osobe koje inače više vremena provode u „sedećem položaju“, šetnja sa psom kao aktivnost može biti izuzetno jak pokretač kada su fizičke aktivnosti u pitanju.
Zaključak
Istraživanje i njegovi rezultati predstavljeni su javnosti na jednoj medicinskoj konferenciji, mada je istaknuto da na dobijene rezultate treba gledati kao na preliminarne. To, ipak, ni na koji način ne umanjuje opšti zdravstveni značaj pomunute fizičke aktivnosti.
Ovo su logični zaključci i preporuka svima koji imaju mogućnosti da nabave psa kao kućnog ljubimca. Pas kao kućni ljubimac i šetnja sa njim može koristiti i mlađim i starijim osobama jer „pas nas tera da svakog dana šetamo“ (i bavimo se korisnim fizičkim aktivnostim) i nema izgovora kao što su: vreme, kiša, vrućina, sutra, kasnije…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.