Šetnjom se može produžiti život

Prema novom izveštaju iz Engleske, više od 36.000 smrtnih slučajeva svake godine može se izbeći samo uz više hodanja.
Revizijom istraživanja o opasnostima po zdravlje zbog neaktivnosti, zaključeno je da je hodanje jednostavan i jeftin način prevencije bolesti i održavanja zdravlja.
Istraživanjem je utvrđeno da je neaktivnost:

  • Premašila stopu konsumiranja cigareta, jednog od najvećih uzroka zdravstvenih problema.
  • Odgovorna za 10,5% slučajeva srčanih bolesti, 13% slučajeva dijabetesa tipa 2 i 17% preranih smrtnih slučajeva u Velikoj Brotaniji.
  • Skraćuje životni vek za 3 do 5 godina.

Prevencija dijabetesa i bolesti srca
Prema važećim smernicama, preporučuje se najmanje 150 minuta umerenog vežbanja svake nedelje. U ovom trenutku, svaka treća odrasla osoba u Engleskoj ne bavi se fizičkim aktivnostima ni 30 minuta nedeljno.
U izveštaju se kaže da je hodanje idealna i veoma malo naprona aktivnost koja može pomoći ljudima da budu fizički aktivniji. Pored toga, hodanje je besplatno i ne zahteva nikakvu posebnu opremu.
Autori izveštaja kažu da kada bi se svi ljudi u Engleskoj bavili preporučenom količinom fizičkih aktivnosti, svake godine bi se moglo sprečiti:

  • 36.815 preranih smrtnih slučajeva
  • 294.730 slučajeva dijabetesa
  • 12.061 hitnih prijema u bolnicu zbog lečenja koronarnih bolesti srca

Šetnjom do zdravlja
U novom izveštaju takođe se ističe da fizička aktivnost može sprečiti određene vrste raka, pomagati u upravljanju posledicama lečenja raka, pa čak i smanjiti šanse od ponovnog vraćanja nekih vrsta raka.
U cilju promovisanja zdravstvenih prednosti hodanja, pokrenuta je organizacija pod nazivom “Šetnjom do zdravlja“, koja širom Engleske nudi besplatne kratke šetnje, predvođene obučenim trenerima.
Statistički podaci za naše podneblje nisu nam poznati, ali je činjenica da umerena fizička aktivnost treba da nam bude „obaveza“, kako bismo sačuvali živote i zdravlje – kao što navode stručnjaci – šetnja „ne košta“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.