Šta sprečava zaboravnost starijih?

Kanadski naučnici predvođeni fiziologom Markom Polinom sa Univerziteta u Kalgariju (University of Calgary, Manitoba) zaključili su da redovna fizička aktivnost može da poboljša intelektualnu sposobnost i spreči nastanak staračke zaboravnosti, tj. demencije.

Urađena je klinička studija na manjem broju žena koje su izgubile menstruaciju, starosti između 50 i 90 godina. Žene koje su bile u dobroj fizičkoj kondiciji i koje su upražnjavale aerobik poboljšale su dotok krvi u mozak i samim tim poboljšale svoju kognitivnu (spoznajnu) sposobnost.

Ako osoba vodi život koji se svodi uglavnom na dugotrajno sedenje – izložena je većem riziku da dobije šlog (moždani udar) i demenciju. Ova studija je dokazala da osobe koje su u boljoj fizičkoj kondiciji imaju bolji dotok krvi u mozak. Klinička studija je obuhvatila 42 žene koje su na osnovu rezultata upitnika bile podeljene u dve grupe: one koje su uglavnom vodile sedeći način života i one koje su bile fizički aktivne.

Fizički aktivne žene bavile su se hodanjem, plivanjem, plesom, skijanjem i planinarenjem. Iznenađenje je bilo da su starije žene bile fizički aktivnije nego mlađe u svojoj grupi.

U zaključku treba reći da fizička aktivnost ne razvija samo mišiće nego delotvorno deluje i na moždane funkcije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.