Šta sprečava zaboravnost starijih?

Kanadski naučnici predvođeni fiziologom Markom Polinom sa Univerziteta u Kalgariju (University of Calgary, Manitoba) zaključili su da redovna fizička aktivnost može da poboljša intelektualnu sposobnost i spreči nastanak staračke zaboravnosti, tj. demencije.

Urađena je klinička studija na manjem broju žena koje su izgubile menstruaciju, starosti između 50 i 90 godina. Žene koje su bile u dobroj fizičkoj kondiciji i koje su upražnjavale aerobik poboljšale su dotok krvi u mozak i samim tim poboljšale svoju kognitivnu (spoznajnu) sposobnost.

Ako osoba vodi život koji se svodi uglavnom na dugotrajno sedenje – izložena je većem riziku da dobije šlog (moždani udar) i demenciju. Ova studija je dokazala da osobe koje su u boljoj fizičkoj kondiciji imaju bolji dotok krvi u mozak. Klinička studija je obuhvatila 42 žene koje su na osnovu rezultata upitnika bile podeljene u dve grupe: one koje su uglavnom vodile sedeći način života i one koje su bile fizički aktivne.

Fizički aktivne žene bavile su se hodanjem, plivanjem, plesom, skijanjem i planinarenjem. Iznenađenje je bilo da su starije žene bile fizički aktivnije nego mlađe u svojoj grupi.

U zaključku treba reći da fizička aktivnost ne razvija samo mišiće nego delotvorno deluje i na moždane funkcije.

1 komentar
  1. Eny Maurer

    Poštovani, fizička aktivnost nije problem kod zdravih žena, ali šta se preporučuje teškim srčanim bolesnicama? Kako one da održavaju fizičku kondiciju? Unapred hvala.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike