U trendu

Svi na ples!

Ples ne samo što je zabavan i prijatan već je i na toliko mnogo načina zdrav da bi njime, makar rekreativno, trebalo da se bave svi koji to ikako mogu, bez obzira na pol, starost ili kondiciju.
Smatrate da je ova izjava neumerena? Predlažemo vam da najpre razmotrite koja sve poboljšanja u vašem životu može doneti ples – i to uopšte ne mora da bude profesionalni ples niti neko intenzivno, „ludačko“ đuskanje, već ples prilagođen vašim sposobnostima (koje će vremenom rasti).
Verovali ili ne, ples je jedna od najzdravijih aktivnosti za – mozak. Tokom plesa, mozak dobija više kiseonika, a to automatski poboljšava budnost i sve moždane funkcije. Ples zahteva koordinisane ritmičke pokrete, a ta vrsta napora navodi zakržljale delove mozga da ožive. Sve to zajedno dovodi do toga da ples poboljšava sposobnost učenja, pamćenje i kreativnost, i to u svim životnim dobima.
Ples donosi fizičko zadovoljstvo i dobro je sredstvo u borbi protiv stresa, jer prijatni ritmički pokreti podstiču lučenje hormona serotonina (donosi zadovoljstvo), hormona kreativnosti (zbog čega ljudi koji redovno plešu probleme češće rešavaju na kreativan način), a nakon nekog vremena luči se i endorfin, još jedan hormon zadovoljstva.
Ples poboljšava koordinaciju pokreta, koordinaciju rada mišića, kao i opuštanje mišića. Uz to, jača tetive i ligamente, a zglobove čini pokretljivim – i to kod svih starosnih grupa. Svaki instruktor plesa će zahtevati da obratite pažnju na pravilno držanje, što će kao posledicu imati sprečavanje oštećenja diskusa (međupršljenska hrskavica kičme).
Zbog fizičkog naprezanja (koje, ako niste u formi, u početku može biti sasvim blago), ubrzava se cirkulacija, a srce jača. U toku plesa nije samo mozak bolje snabdeven kiseonikom, već i ostatak tela, pa se tako, između ostalog, poboljšava i ventilacija i prokrvljenost pluća, dok se ugljen-dioksid brže izbacuje. Redovno izlaganje fizičkom naporu ojačaće i imunitet organizma, a postepeno pojačavanje intenziteta plesa podstaći će brže sagorevanje masti. I još nešto: ples će održati stalan broj mitohondrija u ćelijama, što će povećati ukupni radni učinak svake ćelije u telu, kao i koncentraciju.
Sve u svemu, ukoliko želite da se bavite nekom fizičkom aktivnošću koja će vam doneti maksimalno pozitivan učinak, ples je jedan od najboljih mogućih izbora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.