Trčanje ili hodanje — kako ćete lakše izgubiti kilograme?

Mnogi koji reše da se uhvate u koštac sa viškom kilograma nalaze se pred dilemom koji je način efikasniji za mršavljenje — trčanje ili hodanje.

I trčanje i šetnja su korisne i delotvorne ukoliko želite da smršate. Trčanje će vam svakako pomoći ako želite da postignete rezultate u kraćem vremenskom periodu. Sagorećete više kalorija za manje vremena, ali hodanje je bolji izbor za mnoge ljude.

Trčanje ili hodanje

Trčanje je naporno i ne prija svakome, a ukoliko imate zdravstvene probleme poput bolova u leđima ili zglobovima, hodanje je opcija za vas. Trebaće vam malo više vremena, ali postići ćete identične rezultate, a treninzi vam neće biti naporni.

Obe metode poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje, smanjuju holesterol, regulišu krvni pritisak, smanjuju rizik za oboljenje od dijabetesa i doprinose smanjenju telesne težine. Hodanje će vas opustiti i doneti vam unutrašnji mir, a trčanje nudi neku vrstu euforije zbog izazova sa kojima se telo suočava.

Kako sagoreti masti?

Ukoliko želite da sagorite masti, to ćete postići ako svaki dan budete šetali oko sat vremena, a trčanjem ćete postići isti rezultat za 20 ili 30 minuta dnevno.

Ako se opredelite za trčanje, pre toga se konsultujte sa doktorom, kupite udobne patike, napravite plan i pridržavajte ga se. Bolje je da trčite na otvorenom nego na traci za trčanje, ali ukoliko se opredelite za traku vodite računa da postepeno povećavate nagib i brzinu.

Hodanje u kombinaciji sa promenama u ishrani će doneti neverovatne rezultate, ali morate biti dosledni i strpljivi. Za koju god metodu da se opredelite pre i posle treninga se dobro istegnite i zagrejte, u suprotnom se možete ozbiljno povrediti, preneo je „Magazin novosti“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.