Trening mozga

Kako pripitomiti svakog protivnika u kancelariji? Možda vam takve situacije izgledaju kao nerešive, ali uz mali trening mozga ništa nije nemoguće. Vaši saradnici su kao porodica – otud svađe, ljubomora i ljuto rivalstvo. Ipak, pomoću malo mentalne manipulacije nije teško smiriti simptome akutnog „dupeglavstva“. Naravno, valja imati na umu da se treba različito ponašati prema različitim vrstama i tipovima saradnika.

Prva i najneprijateljskija kategorija jeste saradnik koji se definiše kao „gospodin ja“. U svom svetu on je sila Zemljine teže. Čak i u timskom poslu rado će sve zasluge pripisati sebi. Kako ga ukrotiti? Vrlo jednostavno – sebičlukom. Kada vam je on u blizini, pričajte isključivo o sebi. Ako je takva osoba deo vašeg tima, nemojte propustiti priliku da naglasite čije su ideje koje su prihvaćene. Ovakvom tipu protivnika nipošto ne treba prodavati svoje ideje, osim, naravno, ako nisu sasvim pogrešne i ne želite da ga sasvim eliminišete iz svog radnog okruženja.

Pored njega, opasan je i tip „gospodina savršenog“. On je uvek u pravu, bez obzira na činjenice, a nije vaša supruga niti stalna partnerka. Ovakvim protivnicima treba dati podstreka pre nego što pređete na rasturanje njihovih ideja. Nije zgoreg spomenuti da ste i vi ranije pravili slične greške, pre nego što vam se ukazala svetlost koju će i on uskoro videti. Uvek pričajte u množini – „mi“, a ne „ti“. Izbegavajte reči kao što su „uvek“ ili „nikad“.

Ostale kategorije manje su opasne. „Gospodinu iz stare škole“, koji svoj posao rutinski radi još od 1972. godine, objasnite da su vaše nove, za njega toliko radikalne ideje, bazirane na izučavanju starih. „Gospodinu ogovaraču“, koji u vašem prisustvu ne može dovoljno da vas nahvali, otvoreno stavite do znanja da vam se ne dopada ono što radi, a „gospodinu gunđalu“, koji ima konstantnu potrebu da na drugima leči svoje frustracije, obavezno pokažite zube. U svakom slučaju, teškom artiljerijom napadajte nešto do čega im je jako stalo, bez obzira na to da li žele da slušaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.