U trendu

Ubrzajte sagorevanje masnoća

Ponekad nam se čini da neželjene kilograme gubimo suviše sporo, i to može biti frustrirajuće, a neretko i razlog za odustajanje od dijete. To se dešava vrlo često kod ljudi preko 40 godina. Ima, međutim, načina da ubrzate svoj metabolizam i podstaknete ga da efikasnije sagoreva kalorije.
Povećajte mišićnu masu
Posle četrdesete godine, metabolizam postaje sporiji za 2 do 4% po dekadi, a mršavljenje ga može još više usporiti. Razlog: nemoguće je smršati bez gubljenja dela mišićne mase pored sala, a mišićna masa je vaša mašina za sagorevanje kalorija. Kod svakog kilograma koji izgubite 70% čine masnoće, a 30% mišićna masa. Ipak ima leka: izgradite mišiće i povećajte mišićnu masu.
Najlakši i najbrži način za postizanje ovog cilja jeste podizanje malih tegova tri puta sedmično. Istraživanja pokazuju da dobar trening snage može ubrzati vaš metabolizam za čak 8%. U osmonedeljnom istraživanju u Kvinsiju, deo ispitanika radio je samo kardio-trening, a kod druge grupe polovina vežbanja bili su kardio-treninzi, a druga polovina vežbe snage. Sveukupno mršavljenje bilo je efikasnije u drugoj grupi.
Šta još možete učiniti? Pravite manje pauze između serija vežbi. Predahnite 20 sekundi umesto 90 i tako ćete sagoreti više kalorija, pokazuju studije.
Duplirajte vežbe koje tertiraju specifične mišiće, na primer bicepse ili tricepse.
Metabolizam ćete ubrzati ishranom ako preraspodelite dnevni unos hrane na pet umesto tri obroka.
Prebrodite zastoj u mršavljenju
Uobičajena je sledeća priča: kada je posredi velika gojaznost, prvih pet do deset kilograma možete se lišiti relativno lako, ali onda dođe do zastoja i čini vam se da se skala vage više ne mrda. Ima više razloga za opisanu situaciju. Tada ne treba klonuti duhom.
Šta možete učiniti? Ako imate naviku da gledate televizijski program ili čitate dok vežbate, to može da uspori sagorevanje kalorija. Zato je bolje da se lišite tih ometača.
Ne dozvolite da se vaše vežbanje pretvori u rutinu; jer, kada se organizam navikne na taj tempo, sporije će trošiti kalorije i nastaće zastoj u mršavljenju. Uvek morate postavljati nove izazove pred svoje telo i prilagođavati se trenutnoj situaciji. Čak i ako zamenite jednu vežbu drugom, ili trenutnu fizičku aktivnost nekom novom, to može dovesti do dobrih rezultata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.