Vežbajte i u četrdesetim!

Muškarci koji počnu vežbe izdržljivost posle četrdesete godine mogu imati slične dugoročne koristi za srce kao i oni koji su započeli vežbanje u svojim tridesetim godinama – rezultati su novijeg istraživanja.

Studija je obuhvatila 40 zdravih muškaraca od 55 do 70 godina starosti koji nisu imali nikakve faktore rizika za bolesti srca.

Deset muškaraca nikada nije vežbalo više od dva sata nedeljno. Preostalih 30 je vežbalo najmanje sedam sati nedeljno više od pet godina, ili oko svoje 30. godine, ili nakon 40. godine starosti.

U njihove redovne vežbe bili su uključeni ili biciklizam ili trčanje.

Muškarci koji su započeli „relativno intenzivne vežbe izdržljivosti“ pre 30. godine, radili su to u proseku 39 godina, dok su oni koji su počeli posle 40. godine, to radili u proseku 18 godina.

Rad srca u miru bio je sličan među muškarcima u obe grupe koji su vežbale, oko 57 do 58 otkucaja u minutu, ali kod muškaraca koji nisu vežbali, rad srca je bio skoro 70 otkucaja u minutu.

Muškarci koji su vežbali takođe su imali mnogo veću maksimalnu apsorpciju kiseonika od onih koji nisu vežbali. Muškarci u obe grupe pokazali su slična poboljšanja srčane strukture i funkcije.

Istraživanje je predstavljeno na medicinskim skupovima i treba ga smatrati preliminarnim do objavljivanja u recenziranim medicinskim časopisima.

„Uprkos biološkim promenama izazvanim godinama, srce i dalje izgleda dobro i kod četrdesetogodišnjaka koji vežbaju. Što se tiče promena na srcu i izdržljivosti, vežbanje i posle 40. godine izgleda ne narušava srčane prednosti“, kaže autor studije Dejvid Matelot iz Francuskog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja u saoštenju za Evropsko udruženje kardiologa.

Međutim, vežbe izdržljivosti su takođe korisne za koštanu gustinu, za mišićnu masu i za oksidativni stres. Ove prednosti su poznate i veće su što je vežbanje počelo ranije u životu. Iako fizička aktivnost ne može zaustaviti starost povodom pojave moždanih udara, u strukturi i funkciji srca, ona može da uspori proces starenja.

Dejvid Matelot ističe: “Nikada nije kasno da promenite svoj način života i da budete fizički aktivni. To će uvek biti korisno za srce i zdravlje. Nema potrebe za visokim nivoom vežbi mnogo sati nedeljno, dovoljno je korišćenje stepenica umesto lifta, ili redovno baštovanstvo… „

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.