najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Umorne vam oči? Probajte ove vežbe i “progledaćete”

Kao i većina današnjeg sveta, sigurno provodite puno vremena u zatvorenom prostoru: škola, pa domaći zadaci, pa učenje… Onda, treba se i odmoriti – to se često radi uz televizor ili ispred kompjutera. Sve to zamara oči i izaziva peckanje, suze, osećaj napetosti u oku, pa i kratkovidost.

Zbog toga se u Italiji u očnim ordinacijama dele besplatni priručnici sa svojevrsnom očnom gimnastikom, kako bi vam oči postale otpornije i izdržljivije. Dobra vest: ne morate da idete u Italiju po ovaj priručnik – mi vam ovde prenosimo neke od vežbi.

Poklopite jedno oko šakom, a drugom oku približavajte list papira na kome je nešto napisano. Papir približavajte dok slova ne postanu sasvim oštra. Zatim pogledajte u daljinu (najmanje tri metra), pa ponovo na papir. To možete da radite i dok čitate knjigu ili učite – kad god osetite da vam se zamaraju oči ili vam se muti slika.

Zažmurite i lagano okrećite oči nadesno. Tako ostanite četiri sekunde, zatim polako okrenite oči naniže što više možete; i ovako ostanite četiri sekunde. Zatim (sve vreme su vam oči zatvorene) okrenite oči krajnje levo, držite četiri sekunde, pa naviše, i opet držite četiri sekunde.

Zatvorenih očiju vrhovima prstiju blago pritisnite očne kapke. Zamislite da vam se pred očima nalazi okrugao časovnik. Pokrećite oči kao da pratite kretanje kazaljke prvo u pravcu njenog kretanja na satu, a zatim obrnuto.

Da bi se oči bolje vlažile (neophodna zaštita od smoga i prašine), brzo trepćite nekoliko sekundi, a zatim nekoliko sekundi žmurite, pa opet brzo trepćite nekoliko sekundi.

Dobra vežba za opuštanje i odmaranje očiju: rukama ukrštenim na čelu prekrijte oči ne dodirujući ih, zatim otvorenih očiju zamišljajte prijatne prizore. Ovo je i zgodna “fora” da malo sanjarite čak i ako roditelji imaju običaj da vam upadnu u sobu da provere da li učite – možete da im kažete (nećete ih ni slagati) da radite vežbe za oči.

Kažiprst jedne ruke stavite na 30 centimetara rastojanja od očiju, pratite ga pogledom lagano pomerajući glavu, a zatim brzo pogledajte u daljinu.

Čuvajte oči – da vam što duže traju!

1 komentar
  1. Francesco Sinibaldi

    En el canto. Siento radiante un canto y una rima pasar donde el sueño describe la noche y una tierna poesía. Francesco Sinibaldi

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike