U trendu

Nabacite savršene mišiće za leto: Počnite odmah sa ovim intenzivnim treningom

Za one koji žude za savršenim mišićima do leta, novo istraživanje iz oblasti primenjene fiziologije donosi zanimljive zaključke. Iako su kratki treninzi korisni za jačanje tela, duži treninzi su ključni za izgradnju mišića. Ovo istraživanje, sprovedeno na Univerzitetu u Sao Paulu i Univerzitetu Alabama, otkriva nekoliko važnih detalja.

Da li postoji „minimalna efektivna doza“ treninga za mišićnu snagu? Izgleda da je tako. Početnici mogu postići rezultate sa samo jednim setom od šest do 15 ponavljanja nedeljno. Međutim, varijacije su prisutne – neki će postići više, a neki manje. Oni čitaoci koji su fokusirani na izdržljivost mogu biti u drugoj kategoriji.

Šta je potrebno za izgradnju mišića kod onih koji ne reaguju na minimalni trening? Rezultati istraživanja pokazuju da dodavanje više setova može biti ključno. Genetika takođe igra ulogu – neki ljudi jednostavno neće videti rezultate, čak ni posle meseci treninga. Za ove osobe, dodatni i obimniji trening može biti odgovor.

Iako su gore navedena istraživanja fokusirana na aerobne vežbe, slični rezultati se očekuju i kod treninga sa opterećenjem. Povećanje broja ponavljanja može pretvoriti one koji ne vide rezultate u one koji ih vide.

Program vežbanja koji je uključivao dva treninga nedeljno tokom deset nedelja, pokazao je da veći broj serija dovodi do većeg povećanja mišića, čak i kod onih koji inicijalno ne reaguju na vežbe. Međutim, iznenađujuće, veći broj setova nije rezultirao značajnijim povećanjem snage. Ovo pokazuje kompleksnost procesa između mozga i mišića.

Ako vaš trenutni pristup ne daje željene rezultate, vreme je za promene, čak i ako su u skladu sa najnovijim istraživanjima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar