U trendu

Vratite brzo svoju formu: idealne vežbe posle porođaja

Većina žena nastoji da posle porođaja vrati telesnu težinu na onu pre trudnoće. Zbog toga većina smatra da je vežbanje nešto najbolje što porodilja može da učini za sebe.

Vežbanje pomaže da se smanji telesna težina i povrati vitkost, a da se žena oseti najbolje. Naravno, vežbe treba raditi sa stručnim licem.

Redovno vežbanje nakon trudnoće dovodi do gubitka težine, posebno ako se kombiuje sa smanjenjem unosa kalorija, poboljšava rad kardiovaskularnog sistema, ojačava mišiće, oslobađa od stresa, a promoviše i bolji san.

Smatra se da vežbanje ne utiče na kvalitet mleka (za žene koje doje), ali neka istraživanja navode da vežbe jačeg intenziteta mogu dovesti do pojave mlečne kiseline, pa samim tim mleko ima kiseli ukus koji bebi neće da prija. Zato se preporučuje da podojite bebu pre treninga ili da se „ispumpate“ pre treninga zbog kvaliteta mleka.

Bitno je posavetovati se sa lekarom o tome kako započeti program vežbanja. Za većinu zdravih žena preporučuje se najmanje 150 minuta nedeljno aerobik aktivnosti, i to srednjeg intenziteta sa postepenim povećanjem. Pri tome planirajte dovoljno vremena da se postepeno zagrejete i da se ohladite, pijte dosta tečnosti, nosite grudnjak i ako dojite, podloge za zatezanje u slučaju curenja mleka. I pešačenje je jedan vid vežbanja koji pomaže. Najbitnije je da prekinete trenig ukoliko osetite bol ili preveliki umor.

U dogovoru sa lekarom možete da radite specifične vežbe:

– naginjanje karlice nekoliko puta dnevno kako biste ojačali mišiće u abdomenu. Vežba se radi 10 sekundi, 10-20 ponavljanja, i to pet serije.

Kegelove vežbe – za jačanje mišića koji podržavaju matericu, bešiku i tanko crevo (vežbe se rade kao da hoćete da zaustavite mokrenje).

Ipak, sa rođenjem deteta vremena za vežbu je sve manje. Može da se desi da ste i suviše umorni i da nemate snage, ali i u takvim situacijama ne treba odustati. Tražite pomoć svog partnera, rodbine i prijatelja. Vežbajte sa prijateljicom kako biste ostali motivisani. Vozite bebu u kolicima i imajte brzi hod jer i to je vežba.

Međutim, vežbanje nakon porođaja nije nimalo lako, ali vašom upornošću može da se desi dosta dobrog, da vam da energiju koja vam je potrebna za brigu o svom detetu.

Napišite komentar