Zaboravite na seksi masere – ovo je sada HIT

Osobe sa bolovima u mišićima ili u leđima, kao i sportisti posle napornih mečeva – u budućnosti će imati novi lek.

Prema novim informacijama iz Singapura, tamošnji programeri kažu da su uspeli da “naprave i isprogramiraju“ robotski maser koji sada može da leči pacijente – „ robota koji masira“.

Poznat kao „EMMA“ (automatizovana ekspertska manuelna masaža), robot imitira ljudski dlan i palac i specijalizovan je za masažu leđa i koleno.

Koristi se zajedno sa doktorom i terapeutom, a programeri kažu da „obezbeđuje masažu koju pacijenti opisuju kao tako dobru da se skoro ne razlikuje od profesionalne masaže koju izvode terapeuti.“

Uređaj je razvila jedna firma za razvoj novih tehnologija koja je pokrenuta na tehnološkom univerzitetu „Nanyang“ u Singapuru. Upotreba robota započela je 9. oktobra na klinici za tradicionalnu kinesku medicinu „NovaHealth“ u Singapuru.

„EMMA“ ima senzore koji mere tetive i krutost mišića i mogu izračunati optimalnu masažu i pratiti oporavak pacijenta tokom terapije, prema rečima programera i doktora.

Istraživači napominju da uređaj može ponuditi i niskobudžetnu opciju za upravljanje hroničnim bolovima bolesnika.

Korišćenjem masažera „EMMA“ za radno intenzivnu masažu, možemo ponuditi duže terapije pacijentima uz znatno smanjenje troškove lečenja – rekao je jedan od osnivača u univerzitetskom saopštenju.

Prema tvrdnjama pronalazača, zanimanje terapeut neće biti ugroženo. Terapeuti ovaj uređaj sada mogu koristiti kao pomoćno sredstvo i oni njime upravnjaju i podešavaju ga prema potrebama pacijenata. Sa druge strane, sada se terapeuti mogu fokusirati na druge delove tela pacijenata, kao što su zglobovi u vratu i udovima, koje ovaj robot trenutno ne može masirati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.