Gojaznost mladih i operacije

Jedan petnaestogodišnjak iz Sjedinjenih Država imao je 318 kilograma i indeks telesne mase 83 pre hirurške intervencije za smanjenje težine. Sve vrednosti indeksa telesne mase veće od 40 spadaju u kategoriju eksteremne gojaznosti.
Međutim, 6 meseci nakon operacije za gubitak težine, njegova težina je smanjena na 242 kilograma, a indeks telesne mase na 64. Prema mišljenju njegovog lekara, ove promene su dovele i do poboljšanja njegovog zdravlja. Naime, ovaj mladić je imao niz bolesti u vezi sa težinom, uključujući dijabetes tipa 2, depresiju, hronične bolesti bubrega, apneju, visok krvni pritisak, hronično gomilanje tečnosti u nogama, visok holesterol i slabljenje srca.
Nakon operacije, nije imao dijebetes ni visok holesterol, međutim lekari kažu da on verovatno nikada neće moći da ima normalan indeks telesne mase.
Prednosti i mane operacije
Prema jednom istraživanju za gojazne tinejdžera, a naročito one veoma gojazne, manje jedenja, a više vežbanja – nije dovoljno delotvorna metoda. Godine 2012. švedska studija koja je obuhvatala mlade uzrasta od 14 do 16 godina, ustanovila je da su nakon 3 godine, promene načina života dovele do značajnog pada indeksa telesne mase samo kod 2% učesnika.
Operacija za gubitak težine jeste skupa i nosi određene rizike lečenja, ali studije sa odraslim osobama otkrile su njene dugoročne zdravstvene beneficije. Iako je broj ozbiljno gojazne dece i tinejdžera povećan u poslednjoj deceniji, broj ovih operacije je svake godine ostao približno isti.
Godine 2004. objavljene su prve preporuke o ovim operacijama za tinejdžere, gde je savetovano da se one mogu smatrati jednom od opcija za mlade osobe sa indeksom telesne mase većim od 35, koji imaju ozbiljne zdravstvene probleme u vezi sa gojaznošću, kao što su dijabetes tipa 2 ili opstruktivna apneja. Među gojaznim tinejdžerima sa manje ozbiljnim problemima, kao što su otpornost na insulin i blaga apneja, operacija dolazi u obzir za one sa indeksom telesne mase većim od 40.
Bajpas operacija želuca, koja se primenjuje već više od 30 godina, jedna je od tri glavne operacije mršavljenja. Hirurg stvara mali džep u stomaku, isključuje ga od prvog dela tankog creva, i ponovo poveže naniže. Operacija se kod većine pacijenata obavlja kroz male rezove u stomaku.
Popularna alternativa naziva se laparoskopska gastrektomija, gde hirurzi uklanjaju 80% želuca. Treća operacija jeste želučani banding, gde se postavlja implantabilni obruč koji može da se zateže i popušta i na taj način zatvara deo želuca. Ova procedura je odobrena samo za osobe starije od 18 godina.
Rizici i prednosti operacije
Nedavno su objavljeni rezultati studije koja se bavila problemima u okviru prvih 30 dana nakon operacije za gubitak težine kod 242 adolescenta čija je prosečna starost bila oko 17, a prosek indeksa telesne mase 50,5.
Dok je 19 osoba, odnosno 8%, imalo velike komplikacije, uključujući potrebu da se ponovo operiše, manje komplikacije (kao što je prijem u bolnicu zbog dehidratacije) viđene su kod 36 tinejdžera, odnosno 15%. Tokom perioda ispitivanja nije bilo smrtnih slučajeva.
Istraživači koji su sproveli ovo istraživanje nastavili su da prate ovu grupu mladih kako bi proučili dugoročne rizike i koristi operacije za mršavljenje.
Stručnjaci navode da ovakve operacije mogu poboljšati ne samo fizičko već i mentalno zdravlje osoba, što je posebno važno tokom adolescencije, jer su gojazne mlade osobe često socijalno izolovane.
Činjenica je da svaki uspeh u smanjenju gojanosti kod neke osobe ima višestruke koristi, i zdravstvene i psihološke, pa doprinosi i daljem oporavku.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike