U trendu

Narodni lekovi tokom zime

Pored gripa i prehlade, zimi vrebaju i mnoge druge opasnosti po naše zdravlje, a najjednostavnije i najjeftinije je primeniti stare oprobane narodne recepte.
Hronični bolesnici, starije osobe, gojazne osobe, mala deca i trudnice – najugroženiji su u toku zime i hladnog vremena. Njima nagle promene temperature, napolju ekstremno hladno a u prostoriji toplo, najviše smetaju. Pored toga, ove osobe su podložnije padovima na ledu i prelomima kostiju. Od hroničnih bolesti navodimo: kardiovaskularne bolesti, bolesti disajnih organa, astmu i bolove u kimči.
Ovim osobama preporučuje se da ne izlaze iz prostorija bez preke potrebe ukoliko je napolju ekstremno hladno ili klizavo. Ukoliko nameravate da izlazite, dobro se obucite i postepeno izlazite: prvo u hodnik i predsoblje pa u dvorište. Na izlazu iz zgrade ili kuće zadržite se nekoliko minuta kako biste se privikli na veliku temperaturnu razliku.
Oblačenje zimi i po hladnom vremenu treba prilagoditi stvarnoj situaciji. Zato: tople čarape, cipele (čizme), kaputi, šal, rukavice i kapa mnogo znače. Podsećamo da je prsluk (jelek) stari oprobani recept koji čuva leđa i grudi, pogotovu osobama koje često menjaju sredinu (topla prostorija, hodnik, predsoblje, stepenište, hala, dvorište…).
Odmor i spavanje čuvaju organizam od umora i stresa pa tako i od prehlade, virusa i mnogih bolesti. Zimi i po veoma hladnom vremenu ne preterujte sa poslovima koji nisu neophodni i koji se mogu odložiti za bolje vreme.
Topli napici (ali ne prevrući) kao što su čaj i kompot, pored toga što nas greju, pare disajne organe, nadoknađuju potrebnu tečnost, a daju nam i lekovite sastojke. Toplom (ne vrelom) čaju dodajte med ili sok od limuna i eto odličnog leka.
Manja količina grejane rakije (dodatak šećera i vode) ili kuvanog vina (dodatak vode, šećera, bibera i đumbira) može okrepiti odrasle osobe posle dužeg boravka ili dužih radova na otvorenom hladnom prostoru. Alkoholni napici u manjim količinama mogu koristiti pri hladnom vremenu, ali su veće količine opasne.
Pileća supa je narodni lek za grip i prehladu jer sadrži korisne sastojke (vitamine i minerale) i greje disajne puteve.
Turšija i kiseo kupus su pravi izvori vitamina i minerala za zimski period i borbu protiv bolesti i infekcija. Salate sa belim i crnim lukom su izvori lekovitih sastojaka.
Lična higijena posle boravka na otvorenom prostoru sprečava unos virusa i bakterija u organizam. Operite ruke, umijte lice i isperite usta slankastim rastvorom kako biste prikupljene izvore infekcija otklonili. Podsećamo da na držačima (rukohvatima) u autobusima, na pokretnim stepenicima i na dugmadi liftova ima dosta bakterija i virusa koje možemo uneti u organizam. U nedostatku vode, vlažnim maramicama možete obrisati ruke. I rukavice vam mogu pomoći u zaštiti od virusa i bakterija.
Izbegavajte gužvu u zatvorenim zagušljivim prostorijama i posete bolesnicima jer tako možete "udahnuti infekciju".
Smanjite pušenje, alkoholna pića i gazirane napitke tokom zime i epidemije gripa jer vam to samo odmaže.
Jaka hrana kao što su: slanina, čvarci, sprža, jela od masnog mesa, ali u manjim količinama, pomažu osobama koje u toku zime obavljaju teške i naporne poslove (ne gojaznim osobama) pošto im nadoknađuje neophodne kalorije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.