U trendu

Prehlada i grip i saveti majki

Majke su oduvek poznate po svojoj neumornosti kada je u pitanju savetovanje svoje dece, a između ostalog i po savetima kako ostati zdrav tokom sezone prehlada i gripa.
Koje od maminih saveta i nauka potvrđuje? "Uvek perite ruke"
Kada je reč o ovom savetu, majke su i te kako u pravu. Naime, grip i druge infecije zapravo se i šire tako što dođemo u dodir sa osobom ili nečim drugim što u sebi poseduje viruse odgovorne za izazivanje prehlade, a zatim dodirnemo svoj nos ili oči. Stoga je pranje ruku jedan od izuzetno dobrih metoda za eliminisanje ovih virusa, pre nego što nas inficiraju (i pre nego što ih mi prenesemo drugim osobama). Zato su veoma efikasna sanitarna sredstva za pranje ruku, kao i obični sapuni i voda. Najbitnije je prati ruke redovno i temeljeno.
"Tanjir pileće supe"
Određen broj istraživanja ukazuje na to da su majke na tragu nečega kada je i ovaj savet u pitanju, jer je i te kako od pomoći. Jednim od novijih istraživanja potvrđeno je da pileća supa sadrži puno supstanci koje imaju jako pozitivan uticaj na zdravlje. Štaviše, isparenja koja potiču od vreline same supe mogu imati slično dejstvo kao inhaliranje i otpustiti začepljenje nosa, a unošenje tečnosti, pored lekovitih sastojaka, štiti i od dehidriranja.
"Dobro se umotaj i obuci ili ćeš navući upalu pluća"
Što se tiče ovog saveta, majke su bile prilično daleko. Nema konkretnih dokaza da vas niske temperature ili periodi u kojima preovladava dosta vlage čine osetljivijim i podložnijim prehladama. Tačno je da su prehlade mnogo učestalije za vreme hladnih godišnjih doba, ali naučnici smatraju da niske temperature i niska vlažnost vazduha zapravo predstavljaju posrednike u prenošenju virulentnih kapljica vlage, od osobe do osobe. Dakle, osim toga što će vas ugrejati i učiniti da se lepše osećate, topao kaput i šal neće vas zaštititi u tolikoj meri od prehlade.
"Dovoljno sna je veoma bitno za oporavak"
Istraživanja su pokazala da mirovanje u krevetu jača izdržljivost imunog sistema i smanjuje rizik od dobijanja prehlade. Jedno od istraživanja novijeg datuma, potvrdilo je da su osobe koje spavaju manje od 7 sati tokom noći tri puta podložnije gripu nego osobe koje spavaju barem 8 sati tokom noći. Takođe je i opšte poznata činjenica da više sna pomaže osobama koje imaju grip ili su prehlađene da se osećaju bolje i da brže ozdrave.
"Što više vitamina C"
Veliki broj studija pokazao je da je ovaj vitamin izuzetno efikasan kada je u pitanju sprečavanje prehlade i brz oporavak od nje. Što se tiče lekara, mišljenja su podeljena, jer neki smatraju da vitamin C ima veoma pozitivno dejstvo kada je reč o sprečavanju prehlade, dok ga drugi preporučuju svojim pacijentima ukoliko oni sami smatraju da im može pomoći. Voće i povrće sadrži dosta vitamina.
"Vreo tuš"
Još jedan jako dobar mamin savet je vreo tuš. Pomaže da se otpuše i opuste inače zapušeni nosni kanali i takođe snabdeva sluzne membrane vlagom, čime ih na svojevrstan način čuva od dehidriranja.
Zaključak

Iz navedenog se vidi da većina maminih saveta može povoljno da utiče na naše zdravlje u borbi protiv gripa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.