U trendu

Virusi i grip haraju Beogradom, kako se zaštititi?

Čak 27.854 Beograđana prethodne nedelje obolelo je od akutnih respiratornih infekcija, njih 1.638 imalo je oboljenja slična gripu, podaci su Gradskog zavoda za javno zdravlje „Beograd“.

„Epidemija može biti proglašena ili prijavljena. Proglašava se kad je od posebnog epidemiološkog i javnozdravstvenog značaja, a to čini Ministarstvo zdravlja na predlog Insituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Gradski zavod za javno zdravlje Beograd prijavljuje epidemiju kada se pređe određeni epidemijski prag“, objašnjava epidemiolog GZZJZ dr Leposava Garotić Ilić.

Kako kaže, broj ljudi kod kojih su prethodne nedelje registrovana oboljenja slična gripu porastao je pet puta u odnosu na sedmicu pre te, a najveći broj obolelih je uzrasta 5-19 godina.

Kako se grip ne bi širio, GZZJZ je poslao bolnicama mere prevencije po kojima bi trebalo da postupaju: ograničenje poseta, pojačana higijena, češće provetravanje prostorija, izolovanje rizičnih bolesnika i slično.

Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine iz Zemuna dr Biserka Šutaković kaže da su u DZ “Zemun” i dalje gužve, a uglavnom dolaze pacijenti sa temperaturom, glavoboljom, mučninom i curenjem nosa.

– Oboleli bi trebalo da piju limunadu, vodu, da jedu supe i kompote. Deca sa stomačnim virusima, kojoj se savetuju probiotici, mogu jesti laganu hranu, koja nije masna i začinjena i izbegavaju mlečne proizvode.

Doktorka Biserka Šutaković iz DZ “Zemun” ističe i da deci ne bi trebalo davati antiobiotike “na svoju ruku”, prenosi Blic.

– Roditelji često to čine misleći da će tako rešiti problem, a zapravo oni pomažu samo kod bakterijskih infekcija, ne i virusnih – ističe dr Šutaković.

Napišite komentar