Kafa i zujanje u ušima

Ako volite da pijete kafu, to može biti dobro za vaše uši, jer, prema najnovijim istraživanjima – kafa smanjuje zujanje u ušima. Istraživači su otkrili da žene koje konsumiraju veće količine kofeina u proseku imaju manje problema sa tinitusom – šumom, zujanjem u ušima.

Podsećamo da je tinitus bolest koja se manifestuje stalnom „zvonjavom“ ili zujanjem u ušima, iako nema izvora zvuka u blizini. Ova „bolest“ nije zvanično priznata u Srbiji, ali su lekarima poznati simptomi.

Istraživanje

Studija je obuhvatila više od 65.000 američkih žena starosti od 30 do 44 godine, koje nisu imale tinitus 1991. godine. Njihovo stanje je praćeno u periodu od 18 godina. Tokom tog perioda, prijavljeno je skoro 5.300 slučajeva tinitusa među ženama.

Žene koje su unosile manje od 150 miligrama kofeina dnevno (1,5-2 šoljice kafe) imale su 15% veće šanse za tinitus od onih koje su konsumirale 450 do 600 miligrama (4-6 šoljica i više).

Najveći deo kofeina žene unesu preko kafe, prema nalazima studije „American Journal of Medicine“. Međutim, kofeina ima i u čaju, koka-koli i drugim napicima.

Razlozi

Jedan od autora studije dr Gari Kurhan, lekar-istraživač u Brigam ženskoj bolnici i profesor medicine na Harvardu, ukazuje na to da je jasno zašto veći unos kofeina može da smanji rizik od tinitusa: „Mi znamo da kofein stimuliše centralni nervni sistem, a prethodna istraživanja pokazala su da kofein ima direktan uticaj na unutrašnje uho kod ljudi i životinja.

Veza između unosa kofeina i tinitua postoji, ali nije dokazana uzročno-posledična veza. Dalja istraživanja su potrebna pre nego što se zaključi da povećanje unosa kofeina može smanjiti neprijatne simptome tinitusa kod ljudi, naglasili su autori studije.

Primedbe

Sa druge strane gledano, istraživači nisu napomenuli da je 5-6 šoljica kafe dnevno previše za mnoge osobe. Previše kafe može poremetiti: krvni pritisak, organe za varenje, pojačati nesanicu ili izazvati druge zdravstvene probleme.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike