U trendu

Lek za duži i zdraviji život?

Novo istraživanje pokazuje da jedinjenja koja se nalaze u grožđu, kikirikiju i crvenom vinu mogu smanjiti rizik od gojaznosti, koja često prethodi drugim oboljenjima, kao što je dijabetes tipa 2. To je prvo istraživanje koje se bavilo testiranjem jedinjenja pod nazivom resveratrol kod ljudi.
U prethodnim istraživanjima je ustanovljeno da resveratrol produžuje život gojaznim miševima. Takođe je dokazano da povećava izdržljivost, pomažući glodarima da provedu dva puta više vremena na pokretnoj traci pre nego što padnu od iscrpljenosti.
Istraživači su želeli da znaju da li bi se kod ljudi javili slični rezultati. Kako bi to otkrili, regrutovali su 11 gojaznih muškaraca koji nisu imali porodičnu istoriju dijabetesa ili drugih endokrinih oboljenja. Njima je podeljena dnevna doza resveratrola, kao i placebo pilula za period od 30 dana.
Doza resveratrola korišćena u istraživanju, bila je daleko slabija od ekvivalentne doze testirane na miševima, ali je i dalje bila prilično jaka. Da biste dobili ekvivalent od crvenog vina, istraživači kažu da bi čovek morao da popije više od 13 flaša na dan.
Svi muškarci su dobili i resveratrol i placebo, a pilule su izgledale identično i dodeljivane su u vremenskom razmaku od 4 nedelje kako učesnici ne bi znali kada su bili na kom režimu.
Istraživač Patrik Šrauven, profesor sa Mastriht univerziteta u Holandiji, kaže da su kod učesnika istraživanja primetili puno promena u metabolizmu i da sve promene ukazuju na bolje metaboličko zdravlje. Primećeno je da je kod ispitanika nivo glukoze u krvi opao, kao i nivo insulina, nivo triglicerida i nivo masti u jetri.
Aktivnost u mitohondrijama je bila povećana, a resveratrol je takođe uticao na način na koji mišići sagorevaju masti, a to su stvari koje se mogu primetiti pri napornim fizičkim aktivnostima ili ograničenom unosu kalorija.
Ali za razliku od vežbanja ili brojanja kalorija, resveratrol nije pomogao da učesnici istraživanja izgube na težini. U stvari, on je usporio metabolizam. Šrauven kaže da sporiji metabolizam može biti znak da telo efikasnije koristi energiju.
"Ne mislim da će ovo biti lek koji će pomoći da izgubimo kilograme, ali će možda moći da poboljša naše metaboličko zdravlje", kaže Šrauven.
Da li je vreme za resveratrol?
Smatra se da resveratrol deluje tako što aktivira proteine koji se nazivaju sirtuini i koji mogu uticati na starenje, kao i da štiti ćelije od stresa.
Nekoliko farmaceutskih kompanija testira molekule koji aktiviraju iste hemijske puteve kao resveratrol, u nadi da će pronaći lek koji bi mogao da produži životni vek i zaštiti od oboljenja kao što su dijabetes, demencija i srčana oboljenja.
Stručnjaci se slažu da su rezulatati ovog istraživanja izvanredni, ali i da su potrebna dalja istraživanja pre nego što lekari mogu preporučiti resveratrol svojim pacijentima.
Zanimljivo je da u toku istraživanja nisu primećeni značajniji neželjeni efekti zbog uzimanja resveratrola, ali to se može promeniti ako počne da ga uzima veći broj ljudi, i to u dužem periodu.
Još jedna bitna stvar koju treba ispitati jeste da li je bezbedno koristiti resveratrol u kombinaciji sa drugim lekovima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar