najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Umesto aspirina uzmite trešnju

Trešnje su vekovima u narodu poznate kao voće na „dobrom glasu“ koje ima mnoga lekovita svojstva, a nedavna naučna istraživanja su to i potvrdila. Tvrdi se čak da smo veoma blizu trenutka kad će nam ih lekari izdavati na recept. Ali, krenimo redom…

Trešnje su veome bogate antioksidantima, pa su istraživanja pokazala da povoljno utiču na prevenciju srčanih bolesti, zdravlje kostiju i ublažavanje bolova. Pored antioksidanata za to su zaslužni i flavonoidi, kojima su trešnje takođe veoma bogate.
Veruje se da zbog velike količine antocijanina ovo mirisno voće može da ublaži bolove i da 20 ovih plodova ima bolje delovanje od jednog aspirina. Zbog velikih količina bora, magnezijuma i kalcijuma dobre su čuvarice naših kostiju, a zbog visokog udela vode i malo kalorija pomažu nam pri mršavljenju, dok zbog kombinacije anti-aging oksidanata, vlakana vitamina i minerala pročišćavaju nam krv i podižu energiju.
Pored lekovitosti samog ploda i koštice, lekovita svojstva sadrže čak i peteljke. Od peteljki možete napraviti čaj, koji će vam olakašati lučenje mokraće i probleme povezane sa bubrežnim kamencem. Jednostavno stavite šaku peteljki u litar kipuće vode i ostavite da prokuva dva minuta, pa ostavite da stoji oko 15 minuta. Nakon toga, čaj ocedite i pijuckajte u malim gutljajima tokom dana.
u Japanu, trešnjin cvet se smatra nacionalnim cvetom, a simboliše sreću. Zbog toga, Japanci hiljadama godina neguju tradiciju ohanami, što znači “ići gledati trešnjin cvet”, a cvetanje trešanja u aprilu, Japancima predstavlja veoma važan događaj.

Izvor: Lifepressmagazine.com

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike