Umesto aspirina uzmite trešnju

Trešnje su vekovima u narodu poznate kao voće na „dobrom glasu“ koje ima mnoga lekovita svojstva, a nedavna naučna istraživanja su to i potvrdila. Tvrdi se čak da smo veoma blizu trenutka kad će nam ih lekari izdavati na recept. Ali, krenimo redom…
cherries-370909_640
Trešnje su veome bogate antioksidantima, pa su istraživanja pokazala da povoljno utiču na prevenciju srčanih bolesti, zdravlje kostiju i ublažavanje bolova. Pored antioksidanata za to su zaslužni i flavonoidi, kojima su trešnje takođe veoma bogate.
Veruje se da zbog velike količine antocijanina ovo mirisno voće može da ublaži bolove i da 20 ovih plodova ima bolje delovanje od jednog aspirina. Zbog velikih količina bora, magnezijuma i kalcijuma dobre su čuvarice naših kostiju, a zbog visokog udela vode i malo kalorija pomažu nam pri mršavljenju, dok zbog kombinacije anti-aging oksidanata, vlakana vitamina i minerala pročišćavaju nam krv i podižu energiju.
Pored lekovitosti samog ploda i koštice, lekovita svojstva sadrže čak i peteljke. Od peteljki možete napraviti čaj, koji će vam olakašati lučenje mokraće i probleme povezane sa bubrežnim kamencem. Jednostavno stavite šaku peteljki u litar kipuće vode i ostavite da prokuva dva minuta, pa ostavite da stoji oko 15 minuta. Nakon toga, čaj ocedite i pijuckajte u malim gutljajima tokom dana.
u Japanu, trešnjin cvet se smatra nacionalnim cvetom, a simboliše sreću. Zbog toga, Japanci hiljadama godina neguju tradiciju ohanami, što znači “ići gledati trešnjin cvet”, a cvetanje trešanja u aprilu, Japancima predstavlja veoma važan događaj.

Izvor: Lifepressmagazine.com

Ostavite komentar

Ostavite komentar